Ιράν: Πρόσβαση σε μέρη που υπήρξε πυρηνική δραστηριότητα ζητά ο ΟΗΕ

Ο Πρόεδρος του Ιράν - Ροχανί
Φώτο Αρχείου / Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί

Τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) ζήτησαν από το Ιράν πρόσβαση σε μέρη που ενδεχομένως να υπήρξε πυρηνική δραστηριότητα την προηγούμενη 20ετια.

Ευρωπαϊκά κράτη ζήτησαν από την κυβέρνηση του Ιράν να επιτρέψουν την πρόσβαση σε επιθεωρητές του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) που εδρεύει στη Βιέννη σε δύο τοποθεσίες προκειμένου να διευκρινίσει εάν αδήλωτη πυρηνική δραστηριότητα έλαβε χώρα εκεί στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Ζητούν την συνεργασία του Ιράν ενώ η κυβέρνηση της χώρας έχει εμποδίσει στο παρελθόν την πρόσβαση σε τέτοιες τις τοποθεσίες.

Η παραπάνω πρόταση ψηφίστηκε με 25 ψήφους υπέρ και δύο κατά, με επτά αποχές: Νότια Αφρική, Ινδία, Πακιστάν, Ταϊλάνδη, Μογγολία, Αζερμπαϊτζάν και Νίγηρα. Η Ρωσία και η Κίνα καταψήφισαν.

Το ψήφισμα προτάθηκε από τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, και υποστηρίχθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες – αν και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ στη Βιέννη είπε ότι «το κείμενο θα μπορούσε να ενισχυθεί».

Η αντίδραση από το Ιράν

Ο Καζέμ Γκάριμπ Αμπάντι, πρεσβευτής του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη στη Βιέννη, δήλωσε στη συνεδρίαση της Παρασκευής ότι το ψήφισμα δεν θα “ενθαρρύνει το Ιράν να επιτρέψει την πρόσβαση στον Οργανισμό βάσει επίπλαστων και αβάσιμων ισχυρισμών”.

Το Ιράν αποδοκιμάζει κατηγορηματικά αυτό το ψήφισμα και θα λάβει κατάλληλα μέτρα ως απάντηση, τις επιπτώσεις του οποίου θα επωμιστούν οι χορηγοί αυτού του ψηφίσματος

Καζέμ Γκάριμπ Αμπάντι

Ενώ ο πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ στη Βιέννη Μιχαήλ Ουλιάνοφ μετά την έγκριση του ψηφίσματος δήλωσε:

Ενώ υπογραμμίζουμε την ανάγκη για την Τεχεράνη και τον ΔΟΑΕ να επιλύσουν αυτό το πρόβλημα χωρίς καθυστέρηση, πιστεύουμε ότι το ψήφισμα μπορεί να είναι αντιπαραγωγικό

Μιχαήλ Ουλιάνοφ

Το παραπάνω ψήφισμα έρχεται στον απόηχο της “αντίδρασης” του Ιράν στην μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία το 2018 με την επανέναρξη των κυρώσεων προς την Τεχεράνη.

Είχε προηγουμένως υπαινιχθεί, από την πλευρά του Ιράν, ότι ένα ψήφισμα παρόμοιο με αυτό που ψηφίστηκε την Παρασκευή θα μπορούσε να προκαλέσει “επιπλοκές και δυσκολίες” για το μέλλον της συμφωνίας του 2015, επίσης γνωστή ως Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης (JCPOA). Στη δήλωσή του, ο Gharib Abadi προειδοποίησε τον ΔΟΑΕ για ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε “καταστροφή του JCPOA”.

Τα παραπάνω αναδεικνύουν πόσο έωλοι είναι οι ισχυρισμοί που λένε ότι μέσω τέτοιων συμμαχιών και συμφωνιών μπορεί να δοθεί λύση στους αγιάτρευτους ανταγωνισμούς που υπάρχουν μεταξύ αντιμαχώμενων ιμπεριαλιστικών κέντρων. Η πραγματικότητα είναι ότι ούτε μέσω τέτοιων οργανισμών, όπως ο ΟΗΕ, που φαινομενικά στέκονται πάνω από τα κράτη και διασφαλίζουν την τάξη και την ειρήνη, μπορεί πλέον να κρυφτεί το γεγονός ότι οι ανταγωνισμοί τους είναι αγιάτρευτοι και οι μόνοι χαμένοι θα είναι οι λαοί. Εκτός εάν πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, διαφοροποιηθούν από το αφήγημα των αστικών τάξεων των χωρών τους και προβάλλουν τα πραγματικά δικά τους αιτήματα και συμφέροντα.

Πηγή: aljazeera.com

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...