Ιράν-Ρωσία-Τουρκία: Σήμερα στην Τεχεράνη η τριμερής σύνοδος των Προέδρων

Τριμερής σύνοδος των Προέδρων του Ιράν Ε. Ραϊσί, της Ρωσίας Βλ. Πούτιν και της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν
Φώτο αρχείου / Τριμερής σύνοδος των Προέδρων του Ιράν Ε. Ραϊσί, της Ρωσίας Βλ. Πούτιν και της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν

Στον αντίποδα της περιοδείας Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή, πραγματοποιείται σήμερα στην Τεχεράνη η τριμερής σύνοδος των Προέδρων του Ιράν Ε. Ραϊσί, της Ρωσίας Βλ. Πούτιν και της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η λεγόμενη «πολιτική» διαδικασία στη Συρία, ωστόσο παράλληλα θα γίνουν διμερείς επαφές των ηγετών στο περιθώριο της συνόδου, με αντικείμενο την προώθηση περαιτέρω συνεργασιών, καθώς και όλα τα «καυτά» θέματα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή και ευρύτερα, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα παζάρια για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα, το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις για το ενδεχόμενο αναβίωσης της διεθνούς συμφωνίας του 2015.

Να σημειωθεί ότι το Σάββατο, μέρα της συνόδου των ΗΠΑ και αραβικών χωρών στην Τζέντα, ο Καμάλ Καραζί, υψηλόβαθμος σύμβουλος του Ιρανού ανώτατου σιίτη ιερωμένου Αλί Χαμενεΐ, μιλώντας στο αραβικό δίκτυο «Αλ Τζαζίρα», δήλωσε ότι το Ιράν διαθέτει πλέον την τεχνολογία για την κατασκευή μίας πυρηνικής βόμβας, αλλά δεν έχει αποφασίσει ακόμη «πότε» θα την κατασκευάσει.

Πριν τη σημερινή τριμερή σύνοδο, Ρώσοι, Τούρκοι και Ιρανοί αξιωματούχοι (μεταξύ των οποίων ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλ. Νόβακ) θα συζητήσουν οικονομικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου και εκείνου της διενέργειας διμερών εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ρωσίας – Τουρκίας και Ρωσίας – Ιράν με τα νομίσματά τους, παρακάμπτοντας δολάριο και ευρώ.

Στο φόντο των προετοιμασιών της συνόδου, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Γ. Ουσάκοφ, κατήγγειλε τις ΗΠΑ πως εξακολουθούν να αποσταθεροποιούν τη βόρεια Συρία ενθαρρύνοντας Κούρδους αυτονομιστές και το λαθρεμπόριο όπλων. Αναφερόμενος στη σύνοδο των ηγετών Ιράν – Ρωσίας – Τουρκίας για τη Συρία, τόνισε πως θα συζητήσουν ένα πλαίσιο κοινών μέτρων για την επίτευξη μίας τελικής, μακροπρόθεσμης διευθέτησης.

Από την πλευρά του, ο πρέσβης του Ιράν στη Ρωσία, Κ. Τζαλάλι, σε δηλώσεις του στο TASS ενόψει της σημερινής συνόδου στην Τεχεράνη, υπογράμμισε την ενίσχυση της συνεργασίας του Ιράν με τη Ρωσία αλλά και την Κίνα σε διάφορους διακρατικούς οργανισμούς, αναφέροντας μεταξύ άλλων τις κινήσεις της Τεχεράνης για να γίνει πλήρες μέλος του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, τις συζητήσεις με την Ευρασιατική Οικονομική Ενωση για την υπογραφή μόνιμων συμφωνιών «ελεύθερου εμπορίου» και τις αντίστοιχες κινήσεις για τη συμμετοχή του Ιράν στο σχήμα BRICS.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...