Ιράν – Σαουδική Αραβία: Νέες τριβές μετά τον θάνατο του Ιρανού πρέσβη στην Υεμένη

Υεμένη - χάρτης

Πρόσθετη τριβή στις σχέσεις Ιράν – Σαουδικής Αραβίας προκαλεί ο θάνατος του Ιρανού πρέσβη στην Υεμένη, Χ. Ιρλού, προχτές από κορονοϊό, μεταξύ άλλων και λόγω της καθυστέρησης στην αερομεταφορά του στην Τεχεράνη.

Μετά τις κατηγορίες του Ιρανού ΥΠΕΞ, Χ. Αμιραμπντολαχιάν, πως μία από τις αιτίες που συνέβαλαν στον θάνατο του διπλωμάτη ήταν η καθυστέρηση στην προσωρινή άρση του αεροπορικού αποκλεισμού του αεροδρομίου της πρωτεύουσας της Υεμένης, Σαναά, ήρθε η απάντηση από τον εκπρόσωπο της σαουδαραβικής συμμαχίας που εξαπολύει επιθέσεις στην Υεμένη από το 2015.

Ο ταξίαρχος Τούρκι αλ Μάλικι απέρριψε ως συκοφαντικές τις δηλώσεις του Ιρανού ΥΠΕΞ, αναφέροντας πως η απάντηση της Σαουδικής Αραβίας για την αερομεταφορά του Ιρανού διπλωμάτη δόθηκε… «σε λιγότερο από 48 ώρες», μετά από μεσολάβηση του Ομάν και του Ιράκ.Μειώνεται η επισιτιστική βοήθεια

Η εξέλιξη συμπίπτει με την αύξηση των βομβαρδισμών από το συνασπισμό της Σαουδικής Αραβίας στη Βόρεια Υεμένη, ενώ χτες προστέθηκε ανακοίνωση του ΟΗΕ πως αναγκάζεται να μειώσει την επισιτιστική βοήθεια στη χώρα λόγω έλλειψης χρημάτων.

Στην ανακοίνωση του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ (WFP) αναφέρεται πως η μείωση της βοήθειας σε τρόφιμα δρομολογείται «την ώρα που η πείνα αυξάνεται» στην Υεμένη. Επισημαίνεται επίσης ότι από τον Γενάρη 8 εκατομμύρια άνθρωποι θα λαμβάνουν μειωμένη μερίδα φαγητού και ότι με τις περικοπές αυτές «οι οικογένειες θα παίρνουν μετά βίας τη μισή ελάχιστη, κανονική ημερήσια μερίδα».

Εκπρόσωπος του ΟΗΕ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στο μέλλον να είναι αναπόφευκτες «ακόμη πιο σοβαρές μειώσεις».

Δείτε ακόμα...