Ιράν: Στο αγκυροβόλιο του Μπαντάρ Αμπάς το ελληνόκτητο τάνκερ «St. Nikolas»

το πετρελαιοφόρο «St. Nikolas»
Το «St Nikolas» με το προηγούμενο όνομά του «Suez Rajan»

Στο αγκυροβόλιο του Μπαντάρ Αμπάς στο Ιράν βρίσκεται από χθες το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο «St. Nikolas», σημαίας Νήσων Μάρσαλ, της εταιρείας «Empire Navigation», το οποίο κατασχέθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό του Ιράν, στα ανοιχτά του Ομάν.

Πηγές της ελληνικής κυβέρνησης αναφέρουν ότι για την ασφάλεια και τον επαναπατρισμό του Έλληνα ναυτικού, μέλους του πληρώματος, μεριμνά το υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως αναφέρει η πλοιοκτήτρια εταιρεία, το δεξαμενόπλοιο είχε φορτώσει τις προηγούμενες ημέρες στη Μπάσρα του Ιράκ φορτίο περίπου 145.000 κ.μ. αργού πετρελαίου με προορισμό την Αλιάγα της Τουρκίας, μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Ο ναυλωτής του πλοίου είναι η Tupras.

Σύμφωνα με το Ιράν, το πλοίο κατασχέθηκε σε αντίποινα για την κλοπή ιρανικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ, ενώ η βρετανική εταιρεία ναυτιλιακών κινδύνων, Ambrey, αναφέρει ότι στο δεξαμενόπλοιο, που μετονομάστηκε πρόσφατα από «Suez Rajan» σε «St. Nikolas», είχε ασκηθεί δίωξη και είχε επιβληθεί πρόστιμο από τις ιρανικές αρχές για «μεταφορά ιρανικού πετρελαίου το οποίο κατασχέθηκε από τις αμερικανικές αρχές».

Τον περασμένο Απρίλη, το ναυτικό των ΗΠΑ κατάσχεσε το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο «Suez Rajan» με σημαία Νήσων Μάρσαλ, που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο, υπό το πρόσχημα της «επιβολής κυρώσεων» και το οδήγησε στο λιμάνι του Τέξας, όπου ξεφορτώθηκε τον Αύγουστο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...