Ιράν: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις ενώ κλιμακώνεται η καταστολή

Διαδηλώσεις στο Ιράν μετά τον θάνατο 22χρονης
Πηγή: Twitter

Συνεχίζονται εδώ και 10 μέρες οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν, σε πόλεις όλης της χώρας, με αφορμή τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί μετά τη σύλληψή της από την «αστυνομία ηθών» με την κατηγορία ότι δεν φορούσε σωστά την ισλαμική μαντίλα. Οι ιρανικές αρχές απαντούν με κλιμάκωση της αιματηρής καταστολής, ενώ οργανώνουν και φιλοκυβερνητικές αντιδιαδηλώσεις.

Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, οι νεκροί από τις 17/9 ανέρχονται σε τουλάχιστον 41 (στους οποίους περιλαμβάνονται και μέλη των δυνάμεων καταστολής) και οι συλληφθέντες ξεπερνούν τους 1.200 (κυρίως στις επαρχίες Γκιλάν και Μαζανταράν, στην Κασπία Θάλασσα).

Ο Ιρανός Πρόεδρος, Ε. Ραϊσί, δίνοντας σήμα για κλιμάκωση της καταστολής, ζήτησε από τις δυνάμεις ασφαλείας να αντιδράσουν «με αποφασιστικότητα έναντι όσων πλήττουν την ασφάλεια και την ειρήνη της χώρας και του λαού», ενώ ο επικεφαλής της δικαστικής εξουσίας, Γολαμχοσεΐν Μοχσενί Εζεΐ, προειδοποίησε ότι δεν θα επιδείξει «καμία επιείκεια» έναντι των διαδηλωτών.

Η κυβέρνηση αναφέρει επίσης ότι στη διάρκεια επιχειρήσεων της αστυνομίας κατασχέθηκαν όπλα και πυρομαχικά από αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, κατηγορώντας ορισμένους εξ αυτών πως συμμετείχαν σε εμπρησμούς αστυνομικών τμημάτων, ασθενοφόρων, τραπεζών, τζαμιών και δημόσιων κτιρίων. Ανακοίνωσαν επίσης ότι μεταξύ τους βρίσκονταν και υποστηρικτές της οργάνωσης «Mujahedin-e-Khalq» που υποστηρίζεται και χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ.

Επιπλέον, η Τεχεράνη κατηγόρησε τις ΗΠΑ, τη Βρετανία κ.ά. για προσπάθεια αξιοποίησης των διαδηλώσεων για να την πλήξουν. «Αμερικανοί και Ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία τους και δυτικά ΜΜΕ που μεταδίδουν ειδήσεις στα Φαρσί, εκμεταλλεύονται το τραγικό περιστατικό του θανάτου μίας κοπέλας και υποστήριξαν ταραχοποιούς που δρουν κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας υπό το σύνθημα υποστήριξης των δικαιωμάτων του ιρανικού έθνους», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ν. Κανάνι, καλώντας ταυτόχρονα τις ΗΠΑ να άρουν τις κυρώσεις τους κατά της χώρας.

Από την άλλη, το κόμμα «Λαϊκή Ενωση του Ισλαμικού Ιράν» ζήτησε από τις αρχές να καταργήσουν την υποχρέωση των γυναικών να φορούν χιτζάμπ δημοσίως και να αφήσουν ελεύθερους τους συλληφθέντες.

Το Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκαν σε πόλεις της Ευρώπης διαδηλώσεις αλληλεγγύης στις γυναίκες του Ιράν, μεταξύ των οποίων στο Παρίσι, όπου η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον των διαδηλωτών, και στο Λονδίνο, όπου ανακοινώθηκε ότι συνελήφθησαν 12 άτομα και τραυματίστηκαν 5 αστυνομικοί στη διάρκεια επεισοδίων.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...