Ιράν: Συνεχίζονται οι λαϊκές κινητοποιήσεις – Με επέμβαση απειλεί ο στρατός

Οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας δείχνουν έτοιμες να κλιμακώσουν περαιτέρω την καταστολή και τη βία σε βάρος των πολλών εκατοντάδων χιλιάδων Ιρανών γυναικών και ανδρών που ξεσηκώνονται εδώ και μία βδομάδα για τη δολοφονία της 22χρονης Μαχσά Αμινί, από την αστυνομία ηθών, του σκοταδιστικού καθεστώτος, με την αιτιολογία ότι δεν κάλυπτε επαρκώς τα μαλλιά της με την ισλαμική μαντίλα (χιτζάμπ).

Μπροστά στην άγρια καταστολή και στην κλιμάκωση των διαδηλώσεων στην Τεχεράνη και άλλες πόλεις, μετά τη μεσημεριανή προσευχή της Παρασκευής, ο ιρανικός στρατός με ανακοίνωσή του προειδοποίησε πως ετοιμάζεται «να αντιμετωπίσει τους εχθρούς για να εγγυηθεί την ασφάλεια και την ειρήνη στη χώρα». Και η ανακοίνωση συνέχισε: «Αυτές οι απέλπιδες ενέργειες εντάσσονται στη σατανική στρατηγική του εχθρού για την αποδυνάμωση του ισλαμικού καθεστώτος».

Χιλιάδες Ιρανές και Ιρανοί διαδήλωσαν τις τελευταίες μέρες σε Τεχεράνη, Σιράζ, Ταμπρίζ και άλλες πόλεις της χώρας, με συνθήματα κατά του ισλαμικού καθεστώτος, της καταπίεσης των γυναικών, καθώς και κατά του προέδρου, Εμπραχίμ Ραϊσί. Ο ιρανικός λαός δοκιμάζεται εδώ και πολλά χρόνια από τις σκληρές αμερικανικές κυρώσεις (τις οποίες εφαρμόζει στο ακέραιο και ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ) που έχουν προκαλέσει μεταξύ άλλων κλείσιμο βιομηχανιών και κατάρρευση του συστήματος υγείας, πρόνοιας και κοινωνικών υπηρεσιών. Ο πληθωρισμός στο Ιράν ανέρχεται επισήμως στο 42%, η φτώχεια πλήττει το 30% των λαϊκών νοικοκυριών ενώ μέσα στους τελευταίους μήνες έχει αυξηθεί σημαντικά η τιμή του ψωμιού, του μαγειρικού λαδιού, των πουλερικών και άλλων βασικών ειδών διατροφής κάνοντας το βίο αβίωτο για τα πιο φτωχά στρώματα του πληθυσμού.

Την Παρασκευή πάντως δεν έλειψαν ούτε οι ογκώδεις αντιδιαδηλώσεις από υποστηρικτές της κυβέρνησης που αποδοκίμασαν τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές σαν «στρατιώτες του Ισραήλ» φωνάζοντας επίσης το σύνθημα «Θάνατος στην Αμερική». «Οι παραβάτες του Κορανίου πρέπει να εκτελεστούν» φώναζαν τα πλήθη, ενώ λίγη ώρα νωρίτερα ο Ιρανός υπουργός Πληροφοριών Μαχμούντ Αλαβί προειδοποίησε τους «στασιαστές» ότι «το όνειρό τους να νικήσουν τις θρησκευτικές αξίες και τα μεγάλα επιτεύγματα της επανάστασης δεν θα πραγματοποιηθούν ποτέ».

Μιλώντας γι΄ αυτές τις αντιδιαδηλώσεις ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσί δήλωσε ότι «η παρουσία του λαού σήμερα είναι η δύναμη και η τιμή της Ισλαμικής Δημοκρατίας».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...