Ιράν: Την κατάργηση της αστυνομίας ηθών ανακοίνωσε ο γενικός εισαγγελέας

Την κατάργηση της αστυνομίας ηθών ανακοίνωσε ο γενικός εισαγγελέας του Ιράν Μοχαμάντ Τζαφάρ Μονταζερί, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Isna.

«Η αστυνομία ηθών δεν έχει καμία σχέση με τη δικαστική εξουσία και καταργήθηκε από τις αρχές που τη δημιούργησαν», δήλωσε ο Μονταζερί το Σάββατο το βράδυ από την ιερή πόλη Κομ. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο γενικός εισαγγελέας απάντησε στην ερώτηση ενός παρευρισκόμενος ο οποίος ήθελε να μάθει ,για ποιο λόγο έκλεισε η αστυνομία ηθών».

Η αστυνομία ηθών, γνωστή με το όνομα Γαστ-ε-Ερσάντ (περιπολίες προσανατολισμού) ιδρύθηκε υπό τον πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.  Αποτελείται από άνδρες με πράσινη στολή και γυναίκες που φορούν μαύρο τσαντόρ, ένα ένδυμα που καλύπτει το κεφάλι και το πάνω μέρος του σώματος. Η αστυνομία αυτή ξεκίνησε τς περιπολίες της το 2006.

Μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, στις 16 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της, ξέσπασαν στο Ιράν μεγάλες κινητοποιήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...