Ιράν: Το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας επιβεβαιώνει εμμέσως εμπλουτισμό του ουρανίου κατά 84%

ΙΡΑΝ - Πυρηνικά

Το Ιράν, μέσω της ιστοσελίδας «Nour News» που συνδέεται με το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας στην Τεχεράνη, παραδέχθηκε σήμερα πως το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας έχει προχωρήσει στον εμπλουτισμό ουρανίου κατά 84%, επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτό πως είναι μερικά βήματα πριν τον εμπλουτισμό τού σε βαθμό που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Η επιβεβαίωση της είδησης από το Nour News συνοδεύτηκε από σχόλια Ιρανών αξιωματούχων που καλούσαν την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να μην πέσει «θύμα της αποπλάνησης των δυτικών χωρών». Οι ίδιοι διαβεβαίωναν επίσης πως το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα «είναι απολύτως ειρηνικό».

Είχαν προηγηθεί την Κυριακή αναφορές επιθεωρητών της ΙΑΕΑ στο πρακτορείο Bloomberg πως σε πρόσφατη, αιφνιδιαστική επιθεώρησή τους σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις εντόπισαν ίχνη ουρανίου εμπλουτισμένου κατά 84%.

Το ΔΣ της ΙΑΕΑ θα συνεδριάσει εκ νέου στις 6 Μαρτίου στη Βιέννη και αναμένεται να συζητήσει εκτενώς τις εξελίξεις γύρω από το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Χτες, πάντως, εκπρόσωπος της ΙΑΕΑ αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση που μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων, Nour News.

Εάν το ουράνιο εμπλουτιστεί κατά 90% τότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή όπλων. Σε αυτή την περίπτωση το Ισραήλ έχει απειλήσει με επίθεση επαναλαμβάνοντας πολλές φορές πως δεν θα διστάσει να εξαπολύσει μία παράτολμη επιχείρηση για να σταματήσει την κατασκευή πυρηνικών όπλων στο Ιράν. Δεν είναι τυχαίο πως το τελευταίο διάστημα το Ισραήλ πραγματοποίησε ευρείας κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις σε αέρα, θάλασσα και στεριά με τις ΗΠΑ.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...