Ιράν: Ξεκίνησε ο εμπλουτισμός του ουρανίου κατά 60%

Τεχεράνη - Ιράν
Φώτο Αρχείου / Τεχεράνη – Ιράν / Πηγή: Unsplash / Φωτογράφος: Mehran Samani

Το Ιράν έχει ξεκινήσει τον εμπλουτισμό του ουρανίου κατά 60%, δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής πυρηνικών της χώρας, Αμπάς Αράκτσι την Τρίτη, μια ημέρα αφότου η Τεχεράνη κατηγόρησε το Ισραήλ ότι σαμποτάρει έναν σημαντικό πυρηνικό χώρο.

Ο Αράκτσι έκανε την ανακοίνωση λίγο πριν από την επανάληψη των συνομιλιών στη Βιέννη με στόχο την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας της Τεχεράνης του 2015 με μεγάλες δυνάμεις, συμφωνία που το Ισραήλ αντιτάχθηκε έντονα.

Την περασμένη εβδομάδα, το Ιράν και οι παγκόσμιες δυνάμεις πραγματοποίησαν αυτό που χαρακτήρισαν ως «εποικοδομητικές» συνομιλίες για τη διάσωση της συμφωνίας.

Το Ιράν τους τελευταίους μήνες έχει αυξήσει τον εμπλουτισμό σε καθαρότητα 20%, ένα επίπεδο όπου το ουράνιο θεωρείται εξαιρετικά εμπλουτισμένο και ένα μεγάλο βήμα προς τον εμπλουτισμό σε βαθμό όπλων.

Ο ανώτερος διπλωμάτης του Ιράν δήλωσε νωρίτερα την Τρίτη ότι μια επίθεση στην πυρηνική του εγκατάσταση Natanz την οποία κατηγορεί στο Ισραήλ ήταν ένα «πολύ κακό στοίχημα» που θα ενίσχυε το χέρι της Τεχεράνης στις συνομιλίες για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με μεγάλες δυνάμεις.

Πηγή: Reuters

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...