Ιρανικό Ναυτικό: Η κατασκευή πυρηνικού υποβρυχίου είναι «κορυφαία προτεραιότητα»

Ρωσικό Πυρινοκίνητο Υποβρύχιο
Ρωσικό Πυρινοκίνητο Υποβρύχιο

Η κατασκευή υποβρυχίων με συστήματα πυρηνικής πρόωσης βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της ιρανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το ημι-επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars, ανέφερε ο διοικητής του ιρανικού ναυτικού Ναύαρχος Hossein Khanzadi.

Καθώς κλιμακώνονται οι ανατγωνισμοί των καπιταλιστικών κρατών οι εξοπλισμοί έχουν την τιμητική τους. Μπορεί το Ιράν να μην ήταν σε θέση να προστατεύσει το λαό από την πανδημία, όπως συνέβη σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, ωστόσο φαίνεται ότι η πολεμική βιομηχανία «μπουκώνεται» με χρήμα για να κάνει «άλματα».

Εξηγώντας ότι πολλές χώρες στον κόσμο χρησιμοποιούν τεχνολογία πυρηνικής πρόωσης, ο Khanzadi είπε: «σίγουρα, το αναπτυξιακό πρόγραμμα πυρηνικής πρόωσης υποβρυχίων βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του Πολεμικού Ναυτικού της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν».

Σύμφωνα με τον ίδιο, καμία διεθνής συνθήκη δεν απαγορεύει σε μια χώρα να χρησιμοποιεί «ειρηνική» πυρηνική ενέργεια.

Κανένα από τα διεθνή σύμφωνα δεν απαγορεύει τη χρήση ειρηνικής πυρηνικής ενέργειας, αλλά η ειρήνη για την οποία μιλάμε δεν έχει νόημα χωρίς να διατηρεί την ετοιμότητα της άμυνας

Ναύαρχος Hossein Khanzadi

«Όταν δεν υπάρχει αποτροπή και ετοιμότητα για άμυνα, δεν θα δημιουργηθεί ειρήνη και σταθερότητα και έτσι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας είναι παρούσες για να εξασφαλίσουν βιώσιμη ειρήνη», τόνισε ο Khanzadi.

Οι Νατοϊκοί είναι οι πρώτοι που δίδαξαν τα τελευταία χρόνια πως να βάζεις τη πραγματικότητα με το κεφάλι κάτω και τα πόδια πάνω. Σε κάθε εισβολή και κατοχή σε ανεξάρτητη χώρα, μιλάγανε πάντα για «ανθρωπιστικές αποστολές» ή «αποστολές εκπαίδευσης» (από το Βιετνάμ ως τη Συρία σήμερα). Στο ίδιο παιχνίδι και η Ευρωπαϊκή Ένωση με τον πολεμικό έλεγχο της Κεντρικής Μεσογείου να τον βαφτίζει επιχείρηση «Ειρήνη».


Ο Ναύαρχος του Ιράν δεν λέει τίποτα πρωτότυπο. Είναι ειρηνική η χρήση πυρηνικής ενέργειας σε υποβρύχια, λέει! Σαν να λέμε ότι θα φτιάξουν πυρηνικά υποβρύχια για ξενάγηση τουριστών στην Καλντέρα της Σαντορίνης!!!

Τουριστικό Υποβρύχιο που δούλεψε στη Σαντορίνη πριν 17 χρόνια

Πέρυσι, ο επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν (AEOI) Ali Akbar Saleh δήλωσε ότι η χώρα έχει σημειώσει πρόοδο στην ανάπτυξη συστημάτων πυρηνικής πρόωσης για πλοία και υποβρύχια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η AEOI σχεδίαζε να σηματοδοτήσει την Εθνική Ημέρα Πυρηνικής Τεχνολογίας, αποκαλύπτοντας 122 νέα προϊόντα ιρανικών πυρηνικών επιστημόνων στις αρχές του μήνα. Ωστόσο, η οργάνωση αποφάσισε να αναβάλει την εκδήλωση καθώς το Ιράν καταπολεμά την πανδημία του κοροναϊού.

Στο μέλλον, η θαλάσσια πυρηνική πρόωση θα μπορούσε να κερδίσει ευρεία χρήση καθώς εφαρμόζονται οι κανονισμοί για τα ορυκτά καύσιμα. Η πυρηνική ενέργεια είναι κατάλληλη για σκάφη που πρέπει να παραμείνουν στην ανοικτή θάλασσα για μεγαλύτερες περιόδους χωρίς ανεφοδιασμό, καθώς και για ισχυρή υποβρύχια πρόωση.

Μ’ άλλα λόγια οι βλέψεις του Ιράν δεν είναι για τον Περσικό κόλπο… Οι ιμπεριαλιστές «παίζουν» όλο και πιο επικίνδυνα.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...