Ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα: «Απαισιόδοξος» ο Μπλίνκεν για το ενδεχόμενο συμφωνίας

ΙΡΑΝ - Πυρηνικά

«Απαισιόδοξος» για την επίτευξη συμφωνίας σε σχέση με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα εμφανίστηκε προχτές βράδυ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντ. Μπλίνκεν, δηλώνοντας πως πλέον είναι «απίθανη» μία συμφωνία, κατηγορώντας την Τεχεράνη πως είτε δεν επιθυμεί, είτε δεν μπορεί να ολοκληρώσει τις πολύμηνες «έμμεσες» διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Ιράν που ξεκίνησαν με τη μεσολάβηση της ΕΕ.

Από το Μεξικό, όπου βρέθηκε για να συζητήσει πιθανή συνεργασία στη βιομηχανική παραγωγή ημιαγωγών, ο Μπλίνκεν κατηγόρησε τους Ιρανούς διαπραγματευτές ότι συνεχίζουν να προσπαθούν την προώθηση «αλλότριων» θεμάτων στις διαπραγματεύσεις «που κάνουν τη συμφωνία λιγότερο πιθανή».

Το περασμένο Σάββατο ο Μπλίνκεν προειδοποίησε ότι «δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε με μία συμφωνία που δεν ικανοποιεί βασικές προϋποθέσεις».

Το ίδιο 24ωρο, Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία σε κοινή ανακοίνωση εξέφρασαν «σοβαρές αμφιβολίες» για την «ειλικρίνεια του Ιράν» να επιτευχθεί συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Τη Δευτέρα ακολούθησαν οι δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Γ. Λαπίντ από τη Γερμανία, πως ΗΠΑ και Ευρώπη πρέπει να σταματήσουν τις «αποτυχημένες διαπραγματεύσεις με το Ιράν». Παράλληλα, ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε πως οι ΗΠΑ παρ’ όλα αυτά παραμένουν «αφοσιωμένες στη συνέχιση αναζήτησης αμοιβαίας επιστροφής στην πλήρη εφαρμογή» της διεθνούς Συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (από την οποία αποχώρησαν μονομερώς οι ΗΠΑ επί προεδρίας Τραμπ).

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...