Ισραήλ: Επίσκεψη Μέρκελ με επίκεντρο το Παλαιστινιακό και Ιράν

Συνάντηση της Α. Μέρκελ τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Ν. Μπένετ
Συνάντηση της Α. Μέρκελ τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Ν. Μπένετ

Το Παλαιστινιακό, και οι διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, όπως και οι διμερείς επιχειρηματικές σχέσεις Γερμανίας και Ισραήλ (η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ισραήλ στην Ευρώπη), βρέθηκαν στο επίκεντρο της επίσκεψης της Γερμανίδας απερχόμενης καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ στο Ισραήλ και της συνάντησής της με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Ν. Μπένετ.

Για το Παλαιστινιακό, η Μέρκελ υποστηρίζει τη δημιουργία ανεξάρτητου βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους στη βάση της λύσης των δύο κρατών. Σημειώνοντας ότι η λύση αυτή σήμερα δεν φαίνεται εφικτή, κάλεσε την ηγεσία του Ισραήλ «να μη θάψει αυτή την προοπτική», ενώ πρόσθεσε πως η επέκταση των εβραϊκών εποικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη «δεν βοηθά»…

Απο την πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, υπερασπιζόμενος τη συνέχιση της κατοχής της Παλαιστίνης, αντιτάχθηκε στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, λέγοντας προκλητικά πως θα πρόκειται για «τρομοκρατικό κράτος» που θα βρίσκεται «σε απόσταση επτά λεπτών από το σπίτι» του. Το οποίο θυμίζουμε οτι είναι Παλαιστινιακό έδαφος υπό Ισραηλινή κατοχή. Πρότεινε ως «ρεαλιστική» την τακτική της «βελτίωσης» των συνθηκών ζωής των Παλαιστινίων σε Δυτική Οχθη και Λωρίδα Γάζας, χωρίς την ίδρυση ανεξάρτητου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους.

Η Γερμανία και η ΕΕ έχουν στηρίξει ‘εν τοις πράγμασι’ την ισραηλινή εισβολή-κατοχή της Παλαιστίνης, με την τακτική εξίσωσης θύτη και θύματος, με το «ξέπλυμα» των εγκλημάτων κατά των Παλαιστινίων, όπως έκαναν και κατά τους δολοφονικούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς την άνοιξη στη Γάζα κ.ο.κ.

Στο μεταξύ, η τοποθέτηση Μπένετ περί «κινδύνου» για «κράτος – τρομοκράτη» προκάλεσε την αντίδραση της Παλαιστινιακής Αρχής, εκπρόσωπος της οποίας τόνισε πως η χειρότερη μορφή τρομοκρατίας είναι η ισραηλινή κατοχή.

Σε ό,τι αφορά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η Μέρκελ είπε πως μολονότι η διεθνής συμφωνία του 2015 δεν είναι ιδανική, «είναι καλύτερη από την ανυπαρξία συμφωνίας». Εκανε λόγο για «πολύ δύσκολη» κατάσταση, γιατί το Ιράν καθυστερεί τις διαπραγματεύσεις και προωθεί τον εμπλουτισμό ουρανίου, ενώ συντάχθηκε με τον Μπένετ κατά της απόκτησης πυρηνικών όπλων από το Ιράν.

Ο Μπένετ ανέφερε πως για το Ισραήλ η απόκτηση πυρηνικών όπλων από το Ιράν «συνιστά υπαρξιακή απειλή». Τάχθηκε κατά της διατήρησης της διεθνούς συμφωνίας του 2015, λέγοντας πως «δεν έχει νόημα» ο «κατευνασμός» της ηγεσίας του Ιράν που ερμηνεύεται «σαν αδυναμία».

Από την πλευρά της Τεχεράνης, ο Σαΐντ Χατιμπζαντέχ, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, ανέφερε ότι το Ιράν θέλει απτές εγγυήσεις των ευρωπαϊκών χωρών πως θα τηρηθεί η διεθνής συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, σε περίπτωση που αποφασιστεί η διατήρησή της στις επικείμενες νέες διαπραγματεύσεις στη Βιέννη μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν.

«Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ανάμεσά τους και το Βερολίνο, έχουν παραμείνει απαθείς θεατές», ανέφερε. «Αναμένουμε λοιπόν από όλες τις πλευρές, όταν έρθουν στη Βιέννη να γνωρίζουν ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο της συμφωνίας για τα πυρηνικά».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...