Ισπανία: Απεργία από τις 16 Νοέμβρη οι μεταλλεργάτες στο Κάντιθ

Απεργιακές κινητοποιήσεις μεταλλεγατών στην Ισπανία - Κάντιθ - Νοέμβριος 2021
Φώτο Αρχείου / Απεργιακές κινητοποιήσεις μεταλλεγατών στην Ισπανία – Κάντιθ – Νοέμβριος 2021

Σε απεργία από τις 16 Νοέμβρη βρίσκονται οι μεταλλεργάτες στην πόλη Κάντιθ στην Ισπανία, απαιτώντας αυξήσεις στους μισθούς και βελτίωση των συνθηκών εργασίας με υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Η κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών (PSOE) – Unidas Podemos αντιπαρατάσσει την καθημερινή βίαιη αστυνομική καταστολή ενάντια στους απεργούς και τη λαϊκή αλληλεγγύη στον δίκαιο αγώνα τους.

Οι απεργοί έχουν αποκλείσει την πρόσβαση στη βιομηχανική ζώνη του Κάντιθ στη νότια Ισπανία, με την απεργία τους να επηρεάζει ευρύτερα μεγάλα μονοπώλια που εδρεύουν στην περιοχή. Οπως επισημαίνεται, πέρα από τις μεγάλες μειώσεις μισθών από την προηγούμενη οικονομική κρίση μέχρι σήμερα, ο υψηλός πληθωρισμός που πλήττει την Ισπανία έχει εκτοξεύσει τις τιμές, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να δυσκολεύονται ακόμα περισσότερο να καλύψουν βασικές τους ανάγκες. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE), ο πληθωρισμός στην Ισπανία ανήλθε τον Οκτώβρη στο 5,4%, λόγω της αύξησης του κόστους της Ενέργειας, ο υψηλότερος εδώ και 29 χρόνια.

Η κυβέρνηση, στηρίζοντας τα μονοπώλια του κλάδου, συνεχίζει τη βίαιη επίθεση και διέταξε και την Τρίτη την καταστολή των απεργών, δίνοντας εντολή για ανάπτυξη τεράστιας αστυνομικής δύναμης – ακόμα και τεθωρακισμένων οχημάτων. Η αστυνομία χτύπησε με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες τη μεγάλη διαδήλωση των μεταλλεργατών, άλλων εργαζομένων και φοιτητών που κατέβηκαν στον δρόμο για να συμπαρασταθούν στους απεργούς.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ισπανίας, καλεί σε ενίσχυση της αλληλεγγύης στον αγώνα των μεταλλεργατών του Κάντιθ οργανώνοντας μεταξύ άλλων συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στη Μαδρίτη και σε άλλες ισπανικές πόλεις.

Δείτε ακόμα...