Ισπανία: Οι σοσιαλδημοκράτες κέρδισαν την προεδρία της Βουλής

Ισπανια σημαια

Με τη στήριξη «αυτονομιστικών» κομμάτων και των συμμάχων του (Sumar, Unidas Podemos κ.τ.λ.), το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα PSOE κέρδισε την προεδρία της Βουλής στην Ισπανία, σε ένα πρόκριμα για τις εντεινόμενες διεργασίες για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης της χώρας.

Η 52χρονη Φρανθίνα Αρμεγκόλ εκλέχτηκε νέα πρόεδρος της Βουλής με 178 ψήφους (σε σύνολο 350 βουλευτών).

Σε αυτές περιλήφθηκαν και οι 7 ψήφοι του «αυτονομιστικού» καταλανικού κόμματος Junts per Catalunya (JxCat, «Μαζί για την Καταλονία»), του οποίου ο ηγέτης, Κ. Πουτσντεμόν, παραμένει εξόριστος στο Βέλγιο και καταζητούμενος από την ισπανική δικαιοσύνη, για συμμετοχή στην απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας το 2017.

Στήριξη στην πρόταση του PSOE είχε αναγγείλει από μέρες και η επίσης «αυτονομιστική» Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC).

Το PSOE φέρεται να πρότεινε μεταξύ άλλων ως αντάλλαγμα για τη στήριξη του JxCat, η νέα κυβέρνηση να αξιοποιήσει την ισπανική προεδρία στην ΕΕ για την «αναγνώριση της καταλανικής ως επίσημης γλώσσας της ΕΕ».

Σε ανάρτησή του, το JxCat έκανε λόγο για συμφωνία που «περιορίζεται» στην εκλογή προεδρείου στη Βουλή «και δεν έχει καμία σχέση με την ψήφο εμπιστοσύνης» που τις επόμενες βδομάδες θα ζητήσει από τη Βουλή ένα νέο κυβερνητικό σχήμα υπό το PSOE. «Στόχος του Junts είναι η ανεξαρτησία της Καταλονίας και όλες οι συμφωνίες που συνυπογράφονται από το κόμμα υπηρετούν την προώθηση αυτού του σκοπού», σημειωνόταν ακόμα.

Η υποψήφια του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) για την προεδρία της Βουλής Κούκα Γκαμάρα έλαβε 139 ψήφους (οι 137 ανήκουν στο ΡΡ), καθώς τελικά οι 33 βουλευτές του ακροδεξιού Vox αποφάσισαν να στηρίξουν χωριστό υποψήφιο, αποτυπώνοντας τα συνεχιζόμενα παζάρια και σε αυτόν τον πόλο του αστικού πολιτικού συστήματος.

Η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης σε νέα κυβέρνηση αναμένεται μέχρι τις αρχές Σεπτέμβρη. Στις εκλογές της 23ης Ιουλίου το ΡΡ ήρθε μεν πρώτο, αλλά χωρίς να συγκεντρώνει πλειοψηφία (ούτε μαζί με το Vox), ενώ η χτεσινή ψηφοφορία επιβεβαίωσε ότι το PSOE συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...