Ισπανία: Πέθανε ο Χουλέν Μαδαριάγα – Τελευταίος των ιδρυτών της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ

Ο Χουλέν Μαδαριάγα, ο οποίος ήταν ο τελευταίος εν ζωή ιδρυτής της πρώην βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ (Euskadi Ta Askatasuna), πέθανε τη Δευτέρα σε ηλικία 88 ετών, έγινε σήμερα γνωστό από Βάσκους αξιωματούχους στη Γαλλία και την Ισπανία.

“Πέθανε στο Σεντ-Πε-σιρ-Νιβέλ (στον νομό Ατλαντικά Πυρηναία, στη νοτιοδυτική Γαλλία) όπου διέμενε. Ήταν ένας υποδειγματικός μαχητής, πιστός πάντα παρότι αμφισβητήθηκε συχνά στο εσωτερικό της ΕΤΑ”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζακές Αμπεμπερί, υπεύθυνος της βασκικής εφημερίδας (“πατριώτης”) Enbata και πρώην δημοτικός σύμβουλος στο Μπιαρίτς. “Έπαθε εγκεφαλικό πριν από τέσσερα ή πέντε χρόνια και από τότε είχε καταπέσει πολύ. Εδώ και έναν χρόνο, δεν τον είχαμε δει”, πρόσθεσε.

Ανακοινώνοντας τον θάνατο του Μαδαριάγα μέσω Twitter, ο εκπρόσωπος του βασκικού αυτονομιστικού κόμματος Sortu, Αρνάλντο Οτέγκι, απέτισε φόρο τιμής σε έναν άνθρωπο “προσηλωμένο στην ελευθερία του λαού μας”.

Ο Χουλέν Κέρμαν ντε Μαδαριάγα Αγίρε, γόνος αστικής οικογένειας του Μπιλμπάο, γεννήθηκε το 1932. Στις αρχές της δεκαετίας του 1950, μεσούσης της δικτατορίας του Φράνκο, ίδρυσε με τέσσερις ακόμη συντρόφους την οργάνωση Ekin, η οποία έγινε το 1959 Euskadi Ta Askatasuna (Χώρα των Βάσκων και Ελευθερία).

Η ΕΤΑ έκανε επί τέσσερις δεκαετίες ένοπλο αγώνα για την ανεξαρτησία της Χώρας των Βάσκων, αποκήρυξε τη βία από το 2011 και ανακοίνωσε τη διάλυσή της το 2018.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...