Ισπανία: Σε κατάσταση ασφυξίας το σύστημα υγείας

σπανία κορονοϊός

Το νοσοκομείο Isabel Zendal στη Μαδρίτη άνοιξε τον Δεκέμβριο, αλλά ήδη αισθάνεται την πίεση. Το τρίτο κύμα Covid-19 της Ισπανίας ξέσπασε μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, καθιστώντας τον Ιανουάριο τον χειρότερο μήνα που είχε η χώρα όσον αφορά τις λοιμώξεις.

«Είχαμε έναν φοβερό Ιανουάριο», δήλωσε ο Χαβιέ Μάρκο, ιατρικός διευθυντής του νοσοκομείου. Χτίστηκε σε μόλις τρεις μήνες ειδικά για τη διαχείριση της κρίσης του Covid.

Το ποσοστό μόλυνσης της χώρας έχει σταθεροποιηθεί τις τελευταίες ημέρες, σε μόλις κάτω από 900 περιπτώσεις ανά 100.000 κατοίκους, αλλά η πίεση εξακολουθεί να υφίσταται στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Η διάθεση των εμβολίων είναι όφελος για μια χώρα της οποίας ο αριθμός των θανάτων από το Covid-19 πλησιάζει τώρα τους 60.000. Ωστόσο, τα πρόσφατα προβλήματα με τις παραδόσεις και τη διανομή των εμβολίων Pfizer και Moderna εμπόδισαν άμεσα την εκστρατεία εμβολιασμού. Οι περιοχές της Καταλωνίας και της Μαδρίτης ανακοίνωσαν αμφότερες αλλαγές στα σχέδιά τους στα τέλη Ιανουαρίου.

«Ο αντίκτυπος του εμβολίου δεν θα είναι ορατός έως ότου εμβολιαστεί ένα καλό ποσοστό του πληθυσμού», λέει ο Javier Marco. “Αυτό δεν θα συνέβαινε μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Με αυτήν την καθυστέρηση δεν θα μπορέσουμε μέχρι το τέλος του έτους, να είμαστε αισιόδοξοι”.

Πηγή: BBC

Δείτε ακόμα...