Ισπανία: Σύλληψη ράπερ με τον ισχυρισμό ότι οι στίχοι του προωθούσαν την τρομοκρατία και προσέβαλαν τη βασιλεία

Σύλληψη ράπερ σε πανεπιστήμιο της Ισπανίας

Δεκάδες μέλη της ισπανικής αστυνομίας εισέβαλαν σε πανεπιστήμιο την Τρίτη και συνέλαβαν έναν ράπερ όπου είχε μπλοκαριστεί, αφού καταδικάστηκε σε φυλακή με την κατηγορία ότι προωθούσε την τρομοκρατία και προσέβαλε τη βασιλεία στα τραγούδια του.

Ο Πάμπλο Χάσελ είχε προθεσμία την περασμένη Παρασκευή για να παραδοθεί στην αστυνομία για να εκτίσει ποινή φυλάκισης εννέα μηνών που εκδόθηκε το 2018.

Η ποινή προκάλεσε αναστάτωση στην Ισπανία και οδήγησε την κυβέρνηση να ανακοινώσει ότι θα καταστήσει τους νόμους περί ελεύθερης έκφρασης λιγότερο περιοριστικούς.

Ο ράπερ κατέφυγε τη Δευτέρα στο πανεπιστήμιο Lleida στη βορειοανατολική Ισπανία με μια ομάδα υποστηρικτών. Συγκρούστηκαν για λίγο με την αστυνομία την Τρίτη το πρωί, ρίχνοντας καρέκλες και αδειάζοντας πυροσβεστήρες πριν οι αξιωματικοί που έφεραν όπλα και φορούσαν προστατευτικά καλύμματα κεφαλής έφτασαν στον Hasel.

Γνωστός για τις ριζοσπαστικές αριστερές απόψεις του, ο Χάσελ καταδικάστηκε για στίχους και tweets που περιλάμβαναν αναφορές στην αυτονομιστική παραστρατιωτική ομάδα των Βάσκων ETA, συνέκρινε τους Ισπανούς δικαστές με τους Ναζί και χαρακτήρισε τον πρώην βασιλιά Juan Carlos αφεντικό της μαφίας.

«Η νίκη θα είναι δική μας … Δεν θα ξεχνάμε και δεν θα συγχωρούμε», φώναξε με τη γροθιά του που σηκώθηκε καθώς περιβαλλόταν από την αστυνομία και μεταφέρθηκε στη φυλακή, έχοντας αρκετές ώρες νωρίτερα επαναλάβει τους στίχους για τους οποίους καταδικάστηκε.

Περισσότεροι από 200 καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων ο σκηνοθέτης Pedro Almodovar, ο ηθοποιός Javier Bardem και ο τραγουδιστής Joan Manuel Serrat, υπέγραψαν αναφορά κατά της φυλάκισης του Hasel.

Η κυβέρνηση της Ισπανίας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ως απάντηση στην υπόθεση ότι θα μεταρρυθμίσει τον «νόμο για το gag» που είχε θεσπιστεί το 2015 από προηγούμενη κυβέρνηση για να αποτρέψει τον εξορθολογισμό των απαγορευμένων ενόπλων ομάδων όπως η ETA.

Απαγορεύει επίσης προσβολές κατά των θρησκειών ή της μοναρχίας. Η κυβέρνηση είπε ότι η μεταρρύθμιση θα επιβάλει ήπιες κυρώσεις και θα στοχεύει μόνο δράσεις που δημιουργούν κίνδυνο για τη δημόσια τάξη ή προκαλούν βίαιη συμπεριφορά.

Πηγή: Reuters

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...