Ισραήλ: 4650 Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι

Επίθεση της ισραηλινής αστυνομίας εναντίον Παλαιστινίων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ
Φώτο Αρχείου / Επίθεση της ισραηλινής αστυνομίας εναντίον Παλαιστινίων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

Οι περίπου 4.650 Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι στις φυλακές του Ισραήλ και στα κρατητήρια «διοικητικής κράτησης» επανήλθαν στο προσκήνιο με την απόδραση 6 Παλαιστινίων από τις φυλακές ασφαλείας Γκιλμπόα. Μαζί με τον αριθό τους βγήκε ξανά στην επιφάνεια η κλιμάκωση της βαρβαρότητας με την οποία απάντησαν οι κατοχικές αρχές. Βασανιστήρια, «συλλογικές τιμωρίες» και απειλές για μαζικές στρατιωτικές επεμβάσεις σε κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη αποκαλύπτουν το χαρακτήρα του κράτους δολοφόνου.

Ανάμεσα στους χιλιάδες αγωνιστές κατά της κατοχής της Παλαιστίνης, στις ισραηλινές φυλακές κρατούνται και 200 παιδιά. Έχουν κλειστεί 520 άτομα σε κελιά δίχως καν κατηγορητήριο, υπό το πρόσχημα της «διοικητικής κράτησης» που είχαν λανσάρει πρώτοι οι Βρετανοί αποικιοκράτες.

Μετά το ανθρωποκυνηγητό που εξαπέλυσαν οι κατοχικές δυνάμεις για τους 6 Παλαιστίνιους που δραπέτευσαν στις 6 Σεπτέμβρη, τις συλλήψεις συγγενών τους, τις απειλές και άλλες απαράδεκτες μεθόδους, οι ισραηλινές αρχές συνέλαβαν τις προηγούμενες μέρες τους 4 από αυτούς. Σύμφωνα με τους δικηγόρους των συλληφθένων μετά τις συλλήψεις ακολούθησαν βασανιστήρια, όπως άγριος ξυλοδαρμός, στέρηση τροφής, νερού και ύπνου, απειλές κατά της ζωής συντρόφων, φίλων ή μελών των οικογενειών τους ήταν μερικά από όσα καταγγέλθηκαν…

Παράλληλα, ο Ισραηλινός επιτελάρχης στρατηγός Αβίβ Κοχαβί απείλησε με στρατιωτική εισβολή ευρείας κλίμακας στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Οχθης σε περίπτωση που υπάρξουν «στοιχεία» ότι εκεί έχουν βρει καταφύγιο οι τελευταίοι δύο δραπέτες.

Την Παρασκευή μιλώντας σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, απέφυγε επιμελώς να σχολιάσει τις καταγγελίες για τα βασανιστήρια από τις ισραηλινές ανακριτικές αρχές, ενώ ανέφερε πως οι ΗΠΑ δεν θα «πιέσουν» τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις ή να αναλάβουν άλλη δράση για τη βελτίωση της περιφερειακής σταθερότητας. Δεν αρνήθηκε ωστόσο ότι προσπαθούν «να ανοίξουν μονοπάτι σε διαπραγματεύσεις με στόχο να πετύχουν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι ασφάλεια, ευημερία και αξιοπρέπεια»… και η αναφορά αυτή γίνεται την στιγμή που το Ισραήλ είναι κατοχική δύναμη και ο Παλαιστίνιος λαός αγωνίζεται ενάντια σ΄αυτήν αγωνιζόμενος περίπου 70 χρόνια!

Στο μεταξύ η Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία την περασμένη άνοιξη ακύρωσε τις προγραμματισμένες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, που έχουν να γίνουν εδώ και περίπου 15 χρόνια, αποφάσισε τη διεξαγωγή τοπικών εκλογών στις 11 Δεκέμβρη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, WAFA

Δείτε ακόμα...