Ισραήλ: Αντί για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος – «συνομοσπονδία δύο ανεξάρτητων κρατών»

Δολοφονικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ κατοικημένων περιοχών στη Παλαιστίνη, Λωρίδα της Γάζας - Μάης 2021
Φώτο Αρχείου / Δολοφονικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ κατοικημένων περιοχών στη Παλαιστίνη, Λωρίδα της Γάζας – Μάης 2021 / Πηγή: TWITTER

Ένα τάχα «εκσυγχρονισμένο» σχέδιο, με στόχο την αναθέρμανση της διαπραγμάτευσης για το Παλαιστινιακό, φέρνουν στο προσκήνιο ορισμένοι πρώην διαπραγματευτές των δύο πλευρών, με βασικό «κορμό» την «ειρηνευτική» πρόταση της Γενεύης του 2003. Την νομιμοποίηση της κατοχής της Παλαιστίνης από το Ισραήλ προωθεί η Ισραηλινή Κυβέρνηση. Αντί για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, το σχέδιο αυτό μιλά για μια δήθεν «συνομοσπονδία δύο ανεξάρτητων κρατών».

Από την ισραηλινή πλευρά βασικός πρωτεργάτης της σχετικής πρότασης (περίπου 100 σελίδων) είναι ο Γιόσι Μπέιλιν, που ήταν και συνιδρυτής της «ειρηνευτικής πρωτοβουλίας» της Γενεύης το 2003, ενώ από τη μεριά των Παλαιστινίων φαίνεται να πρωταγωνιστεί σε αυτήν την κίνηση η Χίμπα Χουσεΐνι, πρώην νομική σύμβουλος Παλαιστινίων διαπραγματευτών από το 1994.

Σε γενικές γραμμές η βασική πρόταση προβλέπει μια «συνομοσπονδία Ισραήλ – Παλαιστίνης» με ξεχωριστές κυβερνήσεις, οι οποίες θα συντονίζονται στο ανώτατο επίπεδο για θέματα ασφαλείας, υποδομών και «άλλα ζητήματα που αφορούν τους δύο λαούς». Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, προβλέπει «ανεξάρτητη» Παλαιστίνη με εδάφη της Λωρίδας της Γάζας και Δυτικής Όχθης, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Νομιμοποίηση της κατοχής της Παλαιστίνης από το Ισραήλ

Στην πραγματικότητα, βέβαια, μέσα από το όχημα της «συνομοσπονδίας» το σχέδιο, νομιμοποιεί την Ισραηλινή εισβολή-κατοχή παλαιστινιακών εδαφών, ενώ δίνει τη δυνατότητα να παραμείνουν εντός «ανεξάρτητης» Παλαιστίνης οι περισσότεροι από τους εκατοντάδες εβραϊκούς εποικισμούς της Δυτικής Όχθης. Προτείνεται η ανταλλαγή εδαφών και η εκκένωση εποικισμών μόνο εφόσον είναι κοντά στα «σύνορα» με Ισραήλ. Όσοι Εβραίοι έποικοι μείνουν εντός Δυτικής Όχθης (και εκτιμάται πως θα είναι τουλάχιστον 500.000) θα έχουν μόνιμη άδεια παραμονής. Αντίστοιχος αριθμός Παλαιστινίων προσφύγων του 1948 προτείνεται να επιστρέψουν στο Ισραήλ ως Παλαιστίνιοι πολίτες με μόνιμη άδεια παραμονής στο Ισραήλ.

Ο Γ. Μπέιλιν υποστήριξε ότι έχουν σταλθεί σχετικές προτάσεις σε Παλαιστίνιους «που δεν θα τις απέρριπταν εκ προοιμίου» και έχουν γίνει ήδη κάποιες συζητήσεις.

Η δε Χουσεΐνι, αναφερόμενη ειδικά στην πλευρά που αφορά τους Εβραίους εποίκους, τη χαρακτήρισε «πολύ αμφιλεγόμενη». Τόνισε όμως ότι σε αντίθεση με άλλα «ειρηνευτικά» σχέδια στο παρελθόν, που ξεκινούσαν από τα πιο «δύσκολα» θέματα, όπως το Προσφυγικό, τα σύνορα, οι εποικισμοί κ.ά., αυτήν τη φορά προτείνεται να γίνει η αρχή με την ίδρυση «ανεξάρτητης» Παλαιστίνης και στη συνέχεια τάχα να επιλυθούν τα άλλα θέματα…

Τρεις Παλαιστίνιοι δολοφονήθηκαν από πυρά ισραηλινών δυνάμεων στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης

Στο μεταξύ, τρεις Παλαιστίνιοι, μέλη της «Ισλαμικής Τζιχάντ», δολοφονήθηκαν χτες από πυρά ισραηλινών δυνάμεων στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, κοντά στη Ναμπλούς, σε ισραηλινή επιχείρηση έναντι «τρομοκρατικού πυρήνα».

«Αυτός ο πυρήνας ήταν υπεύθυνος για σειρά επιθέσεων με όπλα εναντίον του στρατού και Ισραηλινών αμάχων τις τελευταίες βδομάδες», ανέφερε σε ανακοίνωση η ισραηλινή αστυνομία. Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου στην περιοχή μετέδωσε ότι αφού διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο Ραφίντια της Ναμπλούς, οι σοροί μεταφέρθηκαν έξω από το κτίριο, όπου το πλήθος τις σήκωσε στα χέρια.

Δείτε ακόμα...