Ισραήλ: Απεργία πείνας από Παλαιστίνιο κρατούμενο

Παλαιστίνη, υπό την στρατιωτική κατοχή του κράτους δολοφόνου, του Ισραήλ

Από μία κλωστή κρέμεται η ζωή του Παλαιστίνιου απεργού πείνας Χαλίλ Αουαουντέχ, που έχει φυλακιστεί από τον Δεκέμβρη του 2021 υπό το καθεστώς της λεγόμενης «διοικητικής κράτησης», καθώς πραγματοποιεί απεργία πείνας πάνω από 174 μέρες, έχοντας υποστεί σημαντικές βλάβες σε ζωτικά όργανα.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε χτες ότι η κράτησή του επικυρώθηκε πολλές φορές από στρατοδικεία, προσθέτοντας πως βάσει των στοιχείων που διαθέτουν οι αρχές, «η απελευθέρωσή του θα απειλήσει την ασφάλεια της περιοχής».

Τον Μάρτη ο 40χρονος Παλαιστίνιος ξεκίνησε απεργία πείνας, ζητώντας την απελευθέρωσή του. Εκτοτε πίνει μόνο νερό.

Αιγύπτιοι μεσολαβητές πίεσαν πρόσφατα για την απελευθέρωση του Αουαουντέχ στο πλαίσιο της συμφωνίας εκεχειρίας, με την οποία τερματίστηκαν οι τριήμερες συγκρούσεις μεταξύ της παλαιστινιακής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ στη Λωρίδα της Γάζας και του Ισραήλ δίχως απτό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με αιγυπτιακή πηγή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, το Κάιρο παρουσίασε έναν κατάλογο κρατουμένων, ανάμεσά τους και ο Αουαουντέχ, στις ισραηλινές αρχές οι οποίες δεσμεύθηκαν να τον εξετάσουν, αν και εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για κάποια ονόματα.

Η οικογένεια του Αουαουντέχ, που ζει κοντά στη Χεβρώνα της Δυτικής Οχθης, δεν έχει πάρει καν άδεια από τις ισραηλινές αρχές για να τον επισκεφθεί, αλλά στηρίζει την απόφασή του να συνεχίσει την απεργία πείνας.

Δείτε ακόμα...