Ισραήλ: Δεν έχεις εμβολιαστεί; Ξέρουμε ποιος είσαι – “Απαγορευμένες ζώνες” για μη εμβολιασμένους

Εμβολιασμός Ισραήλ

Ένας σκληρός νόμος, που υιοθετήθηκε με 30 ψήφους υπέρ και 13 κατά, δίνει στις τοπικές αρχές, στον γενικό διευθυντή του υπουργείου Παιδείας και σε ορισμένα μέλη του υπουργείου Κοινωνικών Υποθέσεων, τη δυνατότητα να λαμβάνουν τα ονόματα, τις διευθύνσεις και τους αριθμούς τηλεφώνου των ανθρώπων που δεν έχουν εμβολιαστεί. Ένας ιδιότυπος «υγειονομικός ρατσισμός» και μάλιστα σε μια χώρα που έχει πληγεί ιστορικά στη βάση του φυλετικού ρατσισμού. Ένα νέο ‘αστέρι’ θα μπει στο πέτο των ρούχων τους, και αυτή τη φορά από το κράτος του Ισραήλ. Όμως και στις δυο περιπτώσεις ο παρανομαστής είναι κοινός που τα δημιούργησε : ο καπιταλισμός.

Το ισραηλινό κοινοβούλιο εξουσιοδότησε σήμερα Τετάρτη το υπουργείο Υγείας να κοινοποιεί σε άλλες αρχές τις ταυτότητες των ανθρώπων που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, εγείροντας ανησυχίες για τον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής των πολιτών που αρνούνται να εμβολιαστούν.

Ο σκοπός αυτού του νόμου, που έχει ισχύ τριών μηνών ή έως ότου κηρυχθεί η λήξη της πανδημίας, είναι “να επιτρέπει σε αυτούς τους οργανισμούς να ενθαρρύνουν τους πολίτες να εμβολιάζονται απευθυνόμενοι σε αυτούς προσωπικά”, σύμφωνα με ανακοίνωση του κοινοβουλίου. Το Ισραήλ χορήγησε τις δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer/BioNTech σε τρία εκατομμύρια ανθρώπους, ή σχεδόν στο 1/3 των περίπου εννέα εκατομμυρίων κατοίκων.

Κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης σήμερα, η επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Μεράβ Μιχαέλι κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι “αρνείται στους πολίτες το δικαίωμά τους στην εμπιστευτικότητα όσον αφορά τα ιατρικά τους δεδομένα”.

Η ανακοίνωση της Κνεσέτ (κοινοβούλιο) αναφέρει ότι τα προσωπικά δεδομένα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό εκτός από το να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να εμβολιαστούν.

Ο βουλευτής Χάιμ Κατζ, του δεξιού κόμματος Λικούντ του πρωθυπουργού, υπερασπίστηκε τον νόμο ως τρόπο προώθησης του εμβολιασμού.

Το εβραϊκό κράτος άνοιξε ξανά την Κυριακή τα εμπορικά κέντρα και τα καταστήματα για ολόκληρο τον πληθυσμό στο πλαίσιο της χαλάρωσης της τρίτης καραντίνας του από την αρχή της επιδημίας Covid-19.

Παρότι, ορισμένα μέρη είναι ανοιχτά σε όλους, άλλα είναι προσβάσιμα μόνο σε άτομα που έχουν “πράσινη ταυτότητα”, που σημαίνει ότι έλαβαν τη δεύτερη δόση εμβολίου πριν από τουλάχιστον μία εβδομάδα ή ότι έχουν αναρρώσει από την ασθένεια. Αλλά αυτή η πολύτιμη ταυτότητα επικρίνεται από μερίδα του πληθυσμού που τη βλέπει ως μορφή διάκρισης κατά των μη εμβολιασμένων.

Οι αστικές κυβερνήσεις, οι πολυεθνικές δεν απέκτησαν ξαφνικά άγχος για την υγεία του λαού, αγχώνονται για τα καπιταλιστικά κέρδη, για τον τουρισμό του καλοκαιριού που έρχεται, για τις επιχειρήσεις που πρέπει να παράξουν κέρδος για τον καπιταλιστή σε κάθε τομέα. Και αυτό αποδείχτηκε τόσο στην διαχείριση της πανδημίας, όσο και τώρα που οδεύει στον υγειονομικό έλεγχό της μέσω των εμβολίων.

Ο εμβολιασμός, η φροντίδα της υγείας, προφανώς αφορά το σύνολο της κοινωνίας, και ο καθένας ξεχωριστά οφείλει με υπευθυνότητα να το αντιμετωπίζει. Αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί στο πλαίσιο μιας κοινωνίας που όλα τα αγαθά λειτουργούν ως εμπορεύματα για το καπιταλιστικό κέρδος, γιατί η ζούγκλα του ανταγωνισμού, της δράσης για το κέρδος, της αβεβαιότητας δημιουργεί και την ατομική δυσπιστία απέναντι σε μια τέτοια κοινωνία.

Η ανάγκη λοιπόν της υπευθυνότητας και της φροντίδας, απαιτεί την ύπαρξη ενός πολύπλευρου συστήματος δημόσιας και δωρεάν φροντίδας της υγείας απο τα κάτω στην συνοικία- τους τόπους δουλειάς- στα σχολεία, μέχρι τα πάνω σε κεντρικό επίπεδο περιφερειακό-πανεθνικό, με εξειδικευμένες μονάδες, κλπ. Αυτό όμως ο καπιταλισμός δεν μπορεί να το διασφαλίσει, γιατί και η υγεία είναι ένα ιδιαίτερα προσοδοφόρο πεδίο καπιταλιστικού κέρδους. Δεν φταίνε οι άνθρωποι που δυσπιστούν ή φοβούνται, γιατί η ‘κοινωνική συμπεριφορά και εκπαίδευση’ είναι απότοκο και του τρόπου ζωής της κοινωνίας. Ακόμη όμως και σε δύσπιστους, αξίζει έστω και τώρα μια αξιοπρεπή και προσεκτική προσέγγιση για την εθελοντική απόφαση. Γιατί κάθε ζωή αξίζει την προσοχή και την φροντίδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...