Ισραήλ: Διαδηλώσεις κατά του διαχωρισμού ανδρών – γυναικών στους δημόσιους χώρους

Χιλιάδες γυναίκες διαδήλωσαν το βράδυ της Πέμπτης στο Ισραήλ, στο προάστιο Μπνέι Μπρακ του Τελ Αβίβ, όπου ζουν κυρίως αυστηρά θρησκευόμενοι Εβραίοι, ενάντια στον διαχωρισμό ανδρών και γυναικών στους δημόσιους χώρους. 

«Θέλουμε να υψώσουμε τη σημαία και να πούμε ότι απαιτούμε ισότητα! Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας διώξει από τη δημόσια σφαίρα» έγραφαν τα πλακάτ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για αυτόν που χαρακτηρίζουν εντεινόμενο διαχωρισμό των φύλων, ιδίως στις δημόσιες συγκοινωνίες.

Η διαδήλωση στην Μπνέι Μπρακ έγινε μετά τα δημοσιεύματα ΜΜΕ, σύμφωνα με οποία οδηγοί λεωφορείων υποχρεώνουν τις επιβάτισσες να καθίσουν στο πίσω μέρος, ή αλλιώς αρνούνται να τις επιβιβάσουν.

«Μπορούμε να κάτσουμε όπου θέλουμε, μπορούμε να φοράμε ό,τι θέλουμε (…) είμαστε ελεύθερες και ίσες με κάθε άλλο πολίτη του Ισραήλ», είπε η Καλανίτε Κάιν, 63χρονη συγγραφέας, που συμμετείχε στη διαδήλωση. 

Σύμφωνα με πληροφορίες μέσου ενημέρωσης, οδηγός δημόσιου λεωφορείου είπε σε ομάδα εφήβων κοριτσιών, που φόραγαν αμάνικα φανελάκια και τζιν, να πάνω να καθίσουν πίσω και να καλυφθούν, δίνοντάς τους κουβέρτες. Το ζήτημα του διαχωρισμού των φύλων δεν είναι καινούργιο στο Ισραήλ, όπου αρκετοί ασκούν θρησκευτικές πρακτικές που περιορίζουν ή απαγορεύουν την ανάμιξή τους.

Οι γυναίκες που διαδήλωσαν χθες όμως κατήγγειλαν πως οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών εντείνονται τα τελευταία χρόνια κι ενισχύθηκαν αφότου ανέλαβε στις αρχές του χρόνου την εξουσία στο Ισραήλ η πιο δεξιά κυβέρνηση στην ιστορία της χώρας.

«Ορισμένες θρησκευτικές οργανώσεις, ομάδες υπερορθόδοξων μπορεί να πιστεύουν πως οι γυναίκες είναι η πηγή κάθε κακού (…) αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να το αποδεχτούμε κιόλας», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η δικηγόρος Χίλα Μορ-Ζενχαβί πριν από τη διαδήλωση.

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, σημειώθηκαν μικροεπεισόδια, καθώς δεκάδες υπερορθόδοξοι συγκεντρώθηκαν σε αντιδιαδήλωση.

Ορισμένες από τις οργανώτριες της κινητοποιήσεις κατηγόρησαν την κυβέρνηση του Μπ. Νετανιάχου πως επιδιώκει να «αλλάξει τον φιλελεύθερο χαρακτήρα» του Ισραήλ, να κάνει τη χώρα «πιο θρησκευόμενη, πιο άνιση, με περισσότερες διακρίσεις», κάτι που συνδυάζουν με τις αλλαγές στη δικαιοσύνη που προωθεί.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...