Ισραήλ: Εκλογές για το πώς καλύτερα τα ισραηλινά μονοπώλια θα ενισχύσουν τις θέσεις τους

Το κοινοβούλιο του Ισραήλ, Κνεσσέτ, στην Ιερουσαλήμ
Φώτο Αρχείου / Το κοινοβούλιο του Ισραήλ, Κνεσσέτ, στην Ιερουσαλήμ

Τα 120 μέλη της νέας βουλής (Κνεσέτ) καλούνταν να εκλέξουν χτες 6,8 εκατομμύρια Ισραηλινοί ψηφοφόροι στις πέμπτες εκλογές σε 4,5 χρόνια, σε κλίμα έντονης ενδοαστικής αντιπαράθεσης για το πώς καλύτερα τα ισραηλινά μονοπώλια θα ενισχύσουν τις θέσεις τους στην κρίσιμη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και όχι μόνο.

Τα πρώτα exit poll ανακοινώθηκαν μετά τις 10 το βράδυ, ώρα ολοκλήρωσης της ψηφοφορίας, και «φωτογράφιζαν» πρωτιά του κόμματος Λικούντ του πρώην πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου και του μπλοκ δεξιών και ακροδεξιών κομμάτων που τον στηρίζουν, το οποίο φαινόταν να καταλαμβάνει πλειοψηφία, με 61 ή και 62 έδρες. Σε απόσταση ακολουθούσε το μπλοκ κομμάτων με επικεφαλής το «Γες Ατίντ» του απερχόμενου πρωθυπουργού Γιαΐρ Λαπίντ με 54 έως 55 έδρες. Η δε προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες κατέγραψε υψηλό ρεκόρ 20ετίας.

Αντίστοιχα, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έφεραν πρώτο με αρκετή διαφορά τον ηγέτη του δεξιού κόμματος Λικούντ και πρώην πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και δεύτερο το «κεντρώο» κόμμα «Γες Ατίντ» του απερχόμενου πρωθυπουργού Γιαΐρ Λαπίντ. Ωστόσο, τρίτη δύναμη αναδεικνυόταν ο «Θρησκευτικός Σιωνισμός» των ακροδεξιών Εβραίων εποίκων Μπετσαλέλ Σμότρις και Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, που λανσάρονται ως οι πιθανότεροι μετεκλογικοί εταίροι του Νετανιάχου.

Τα κόμματα μπορούν να εκπροσωπηθούν στην Κνέσετ εφόσον εξασφαλίσουν ποσοστό άνω του 3,5%, κάτι το οποίο δυσκολεύει τις πιθανότητες εκλογής κυρίως των αραβικών κομμάτων, που σε αυτές τις εκλογές δεν κατεβαίνουν ενωμένα σαν «Αραβική Λίστα», όπως είχαν κάνει στις προηγούμενες εκλογές βγάζοντας 15 βουλευτές, αλλά διασπασμένα σε τρία ψηφοδέλτια: Το Ράαμ (μετριοπαθείς ισλαμιστές) που είχε στηρίξει κοινοβουλευτικά την απερχόμενη κυβέρνηση του Γιαΐρ Λαπίντ και του Ναφτάλι Μπένετ, το Χαντάς και το Μπάλαντ (εθνικιστές).

Κυβέρνηση στο Ισραήλ μπορεί να συγκροτήσει μόνο όποιο εκλογικό μπλοκ κομμάτων καταφέρει να εξασφαλίσει την υποστήριξη τουλάχιστον 61 βουλευτών της 120μελούς Κνέσετ.

Οι εκλογές αυτές διεξάγονται στο κάδρο όξυνσης της κατοχικής βίας στα παλαιστινιακά εδάφη και των καθημερινών συγκρούσεων του στρατού με νεαρούς Παλαιστίνιους κυρίως στις πόλεις Τζενίν και Ναμπλούς, που παραμένουν αποκλεισμένες εδώ και βδομάδες, με αποτέλεσμα τον θάνατο πάνω από 130 Παλαιστινίων (ανάμεσά τους και αρκετοί έφηβοι).

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...