Ισραήλ: Εκμετάλλευση του κορονοϊού για επεκτατικά παιχνίδια

Παλαιστίνια

Ενώπιον της θανατηφόρας πανδημίας, ο Αραβικός Σύνδεσμος προειδοποιεί το ισραηλινό καθεστώς για την προσπάθεια του να προσαρτήσει περισσότερα παλαιστινιακά εδάφη και να επεκτείνει τους οικισμούς στα κατεχόμενα εδάφη.

Στην τηλεφωνική συνδιάλεξη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης (SAO), Σάεμπ Ερεκάτ, και του επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, Αχμέντ Αμπούλ Γκέιτ, ο δεύτερος κατήγγειλε τη στάση αυτή του Ισραήλ.

Ο Αμπούλ Γκέιτ προειδοποίησε το Ισραήλ για συνέπειες και πρόσθεσε, “Αυτό ισοδυναμεί με το να παίζεις με τη φωτιά και αποτελεί ανοιχτή πρόκληση, οδηγώντας σε ανάφλεξη της κρίσης, σε μια εποχή που ο κόσμος πρέπει να επικεντρώσει όλες τις προσπάθειές του στην αντιμετώπιση της πανδημίας”.

Το καθεστώς του Τελ Αβίβ αποφάσισε να καταπατήσει το ψήφισμα 2334 του Συμβουλίου Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών για την κατασκευή οικισμών, με το Συμβούλιο να δηλώνει ότι οι οικισμοί στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ “αποτελούν καταφανή παραβίαση του διεθνούς δικαίου”.

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου εξέφρασε περαιτέρω ανησυχίες σχετικά με την κακομεταχείριση περίπου 5.000 παλαιστινίων κρατούμενων από το Ισραήλ και την απάνθρωπη συμπεριφορά του απέναντι στους παλαιστινίους εργαζόμενους.

Παράλληλα, ο Αμπούλ Γκέιτ, κάλεσε τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) να βοηθήσει στην απελευθέρωση των παλαιστίνιων κρατούμενων στα ισραηλινά κέντρα κράτησης, εν μέσω αυξανόμενων κρουσμάτων κορονοϊού.

Ο λαός της Γάζας μπροστά στην έξαρση του ιού

Την ίδια στιγμή που το ισραηλινό καθεστώς ολοένα και αυξάνει τα επεκτατικά του παιχνίδια, ο λαός της Γάζας ζει με τον φόβο πιθανής έξαρσης του ιού.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει περισσότερες από 100 έως 150 σοβαρές περιπτώσεις ανά πάσα στιγμή.

Μέχρι στιγμής έχουν υπάρξει μόνο 13 επιβεβαιωμένα κρούσματα και οι αρχές μαζί με τους κατοίκους δεν παίρνουν ρίσκο και παρόλο που δεν έχει εξαπλωθεί στην κοινότητα λειτουργούν σαν να υπάρχει ήδη μεγάλη απειλή.

Ο λαός προσπαθεί να λειτουργήσει συλλογικά και να βοηθάει ο ένας τον άλλον. Οι περισσότεροι φοβούνται ήδη για το μέλλον των μικροεπιχειρήσεων τους και για το πως θα ζήσουν εάν πιθανότατα ξεσπάσει μεγάλη επιδημία.

Με πληροφορίες από: aljazeera

Δείτε ακόμα...