Ισραήλ: Επαναλαμβάνεται η δίκη Νετανιάχου για διαφθορά – Ξεκινούν οι μετεκλογικές διαπραγματεύσεις

Επαναλαμβάνεται σήμερα στο Ισραήλ η δίκη για διαφθορά του απερχόμενου πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ ξεκινούν και οι διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο Ρέουβεν Ρίβλιν για τον ορισμό του υποψηφίου που θα προσπαθήσει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

Οι δικαστές έχουν καλέσει τον 71χρονο Νετανιάχου στο δικαστήριο της Ιερουσαλήμ για την εναρκτήρια αγόρευση της εισαγγελίας, ένα νέο στάδιο στην πρώτη δίκη στην Ιστορία του Ισραήλ εν ενεργεία πρωθυπουργού. Ο Νετανιάχου, που έχει διατελέσει πρωθυπουργός 15 χρόνια, κατηγορείται για διαφθορά, απάτη και παραβίαση εμπιστοσύνης σε τρεις υποθέσεις, κατηγορίες που αρνείται.

Την ώρα που ο βασικός εισαγγελέας Λιάτ Μπεν- Άρι θα παρουσιάζει τα επιχειρήματά του κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ο Ρίβλιν θα ξεκινά λίγα χιλιόμετρα μακριά από το δικαστήριο τις διήμερες συζητήσεις με εκπροσώπους των κομμάτων, οι οποίες θα καθορίσουν το μέλλον του Νετανιάχου.

Το Λικούντ, του Νετανιάχου, κέρδισε τις περισσότερες έδρες μετά τις εκλογές της 23ης Μαρτίου – τις τέταρτες σε λιγότερο από δύο χρόνια– 30 σε σύνολο 120 στην Κνεσέτ.

Όμως αυτές οι έδρες σε συνδυασμό με όσες κέρδισαν άλλα αστικά κόμματα- πολιτικοί του σύμμαχοι, δεν του διασφαλίζουν τις 61 που χρειάζεται για να σχηματίσει σταθερή κυβέρνηση. Απέναντί του άλλα αστικά κόμματα-αντίπαλοί του, έχουν αποφασίσει να βάλουν τέλος στα 12 συνεχή χρόνια εξουσίας του.

Καθώς η αντίπαλη πλευρά δεν έχει συμφωνήσει σε κοινό επικεφαλής, ο Νετανιάχου ίσως να λάβει τις περισσότερες ψήφους, με τη στήριξη 16 βουλευτών από τα υπερορθόδοξα κόμματα, και έξι του ακροδεξιού Θρησκευτικός Σιωνισμός.

Συνήθως ο πρόεδρος του Ισραήλ ζητεί από τον υποψήφιο που κερδίζει τις περισσότερες ψήφους να ξεκινήσει τη διαδικασία για τον σχηματισμό κυβέρνησης μέσα σε 28 ημέρες, χρονικό διάστημα που μπορεί να παραταθεί κατά 14 ημέρες.

Όμως ο Ρίβλιν άφησε να εννοηθεί την προηγούμενη εβδομάδα ότι ο αριθμός των εδρών ενδέχεται να μην είναι ο μόνος παράγοντας που θα λάβει υπόψη του και ότι θα ορίσει την Τετάρτη έναν βουλευτή ικανό να σχηματίσει μια κυβέρνηση “η οποία θα μπορεί να ξεπεράσει τη διχόνοια (…) και θα ανοικοδομήσει την κοινωνία”. Ίσως να χρειαστούν “ασυνήθιστοι συνασπισμοί” για να βγει το Ισραήλ από το αδιέξοδο, επεσήμανε ο Ισραηλινός πρόεδρος, δείχνοντας και την διαπάλη μεριδίων της αστικής τάξης στην διαχείριση της εξουσίας και επιχειρηματικών ομίλων, σε μια εποχή και περιοχή όπου ο ρόλος του Ισραήλ αναβαθμίζεται στην περιοχή σε μια προσπάθεια αρπαγής λείας του ενεργειακού πλούτου και γεωστρατηγικής της αναβάθμισης.

Με δεδομένη την αντιπαράθεση μεταξύ Νετανιάχου και Ρίβλιν, το Λικούντ ερμήνευσε αυτές τις δηλώσεις ως ένδειξη έμμεσης στήριξης στους αντι- Νετανιάχου.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο ο κεντρώος Γιαΐρ Λάπιντ και το κόμμα του Yesh Atid (Υπάρχει Μέλλον) έχουν κερδίσει 17 έδρες. Όμως θα χρειαστεί να καταλήξουν σε συμφωνία με τον Γκίντεον Σάαρ, πρώην φιλελεύθερο υπουργό του Νετανιάχου, και τον Ναφτάλι Μπένετ, πρώην σύμμαχο του πρωθυπουργού, αλλά και με κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας [επονομαζόμενα ως κεντρώα και αριστερά] για να καταφέρουν να συγκεντρώσουν τον απαραίτητο αριθμό εδρών. Εξάλλου και οι μεν και οι δε την στρατηγική του κεφαλαίου υπηρετούν, με επιμέρους διαφορές στο μοντέλο διαχείρισης.

Σε αυτό το μοτίβο, ο σχηματισμός κυβέρνησης είτε από τον Νετανιάχου είτε από τους αντιπάλους του μοιάζει αδύνατος χωρίς τη στήριξη του ισλαμιστικού κόμματος Raam του Μανσούρ Αμπάς, το οποίο κέρδισε τέσσερις έδρες και δηλώνει έτοιμο να συζητήσει και με τις δύο πλευρές. Όμως ο Θρησκευτικός Σιωνισμός έχει αποκλείσει να συμμετάσχει σε κυβέρνηση με το Raam, περιπλέκοντας την κατάσταση για τον απερχόμενο πρωθυπουργό.

Αν καμία από τις δύο πλευρές δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, ενδέχεται να προκηρυχθούν νέες εκλογές.

Προς το παρόν η δίκη του Νετανιάχου, δεν απειλεί τις φιλοδοξίες του, καθώς δεν θα χρειαστεί να παραιτηθεί παρά μόνο σε περίπτωση οριστικής καταδίκης του και αφού έχει εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα, κάτι που ενδέχεται να πάρει χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...