Ισραήλ: Επιχειρήσεις για την αρπαγή παλαιστινιακής γης στη Δυτική Όχθη

Παράνομοι ισραηλινοί οικισμοί στη Δυτική Όχθη
Παράνομοι ισραηλινοί οικισμοί στη Δυτική Όχθη

Μπουλντόζες του ισραηλινού στρατού ισοπέδωσαν χθες τμήμα κατεχόμενης παλαιστινιακής γης κοντά στο χωριό Γιανούν στη βόρεια Δυτική Οχθη. Οι χτεσινές ενέργειες εντάσσονται σε ευρύτερο σχέδιο επέκτασης παρακείμενου παράνομου εβραϊκού εποικισμού που είναι γνωστός σαν «777». Κάτοικοι της περιοχής κατήγγειλαν την εξέλιξη ως νέα απόπειρα απομόνωσής τους από τα υπόλοιπα παλαιστινιακά εδάφη, προκειμένου να τους εξαναγκάσουν να εγκαταλείψουν την πατρογονική γη.

Το χωριό Γιανούν έχει περικυκλωθεί, τα τελευταία χρόνια, από εποικισμούς που φτιάχτηκαν σε γη που κατάσχεσαν αυθαίρετα Εβραίοι σε βάρος των Παλαιστινίων της περιοχής.

Μπουλντόζες του ισραηλινού στρατού στάλθηκαν και στην Μπέιτ Τζάλα της νότιας Δυτικής Οχθης όπου κατεδάφισαν το σπίτι μιας οικογένειας με το πρόσχημα πως δεν είχε οικοδομική άδεια. Οι ισραηλινές κατοχικές αρχές για ευνόητους λόγους καθυστερούν πολλά χρόνια την έκδοση οικοδομικής άδειας στους Παλαιστίνιους με στόχο να τους εξαναγκάσουν να φύγουν.

Την ίδια ώρα, ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών, Ριγιάντ Μάλκι απηύθυνε έκκληση για τη χρηματοδότηση της οργάνωσης του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA, εναντίον της οποίας έχουν ξεκινήσει την τελευταία διετία «εμπάργκο» οι ΗΠΑ.

Ο Μάλκι, κατά τη συνάντηση στη Ραμάλα, με τον γενικό επίτροπο της οργάνωσης του ΟΗΕ για την Αρωγή και Στήριξη των Παλαιστινίων, αναφέρθηκε στα σοβαρά οικονομικά προβλήματα λειτουργίας της στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, δεδομένου ότι έχουν μειωθεί σημαντικά οι υπάλληλοι ενώ όσοι απέμειναν έχουν μείνει απλήρωτοι για μεγάλο διάστημα.

Δείτε ακόμα...