Ισραήλ: Επικίνδυνη κλιμάκωση επιθέσεων κατά Παλαιστινίων

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, πρωθυπουργός του Ισραήλ / Μάρτιος 2023
Φώτο Αρχείου / Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, πρωθυπουργός του Ισραήλ / Μάρτιος 2023

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου προανήγγειλε απόψε την ανάληψη δράσης «σε όλα τα μέτωπα» ισχυριζόμενος ότι θα «αποκαταστήσει την ασφάλεια» στη χώρα του, εν μέσω της επικίνδυνης κλιμάκωσης των επιθέσεων κατά των Παλαιστινίων, αλλά και καθώς η ενδοαστική πόλωση στο Ισραήλ, στο φόντο και των πρόσφατων μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων με αφορμή το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο δικαστικών «μεταρρυθμίσεων», φαίνεται ότι αρχίζει να έχει κόστος για το κόμμα «Λικούντ» του Νετανιάχου.

«Δεν θα επιτρέψουμε στους τρομοκράτες της Χαμάς να εγκατασταθούν στον Λίβανο», τόνισε ο Νετανιάχου, αφότου ο ισραηλινός στρατός κατηγόρησε το παλαιστινιακό κίνημα ότι βρίσκεται πίσω από την εκτόξευση δεκάδων ρουκετών την Πέμπτη προς το βόρειο Ισραήλ.

Παράλληλα, άσκησε κριτική στο περιεχόμενο της περσινής συμφωνίας για τη διευθέτηση θαλάσσιων περιοχών μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, την οποία υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση μαζί με τις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι «χαρίστηκε στον Λίβανο θαλάσσια ζώνη».

Ο Νετανιάχου ανακοίνωσε επίσης ότι θα διατηρήσει στη θέση του τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, ανακαλώντας την απόφαση για την αποπομπή του, η οποία είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και διαδηλώσεις. Είπε ότι θεωρεί λήξαν το ζήτημα που ανέκυψε ύστερα από την έκκληση που απηύθυνε δημοσίως ο υπουργός Άμυνας τον προηγούμενο μήνα για αναστολή της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος.

Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ισραηλινού τηλεοπτικού δικτύου Channel 13 έδειξε ότι εάν διεξάγονταν εκλογές σήμερα, το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου θα έχανε το 1/3 των εδρών του και ο κυβερνητικός συνασπισμός με υπερεθνικιστικά-ακροδεξιά κόμματα δεν θα εξασφάλιζε την πλειοψηφία στην Κνεσέτ.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP)

Δείτε ακόμα...