Ισραήλ: Επίσκεψη του Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη

Αναστασιάδης Νεταχιάχου Κύπρος Ισραήλ
Φώτο Αρχείου / Συνάντηση του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου, 2/1/2020 / Πηγή: EUROKINISSI

Μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στο Ισραήλ του Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη πραγματοποιήθηκε χθές. Ο Ν. Αναστασιάδης συνοδευόταν από τους υπουργούς Εξωτερικών, Άμυνας, Ενέργειας και τον υφυπουργό Τουρισμού, οι οποίοι πραγματοποίησαν χωριστές συναντήσεις με τους Ισραηλινούς ομολόγους τους.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στους επίσημους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, οι δύο χώρες συμφώνησαν μεταξύ των αρμοδίων αρχών των δύο χωρών όπως από την 1η Απριλίου 2021, Ισραηλινοί πολίτες, στους οποίους έχει χορηγηθεί εμβόλιο εγκεκριμένο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, δεν θα υποβάλλονται σε PCR τεστ για να ταξιδέψουν στην Κύπρο ούτε θα τίθενται σε αυτοπεριορισμό.

Σε δηλώσεις των κ.κ. Νετανιάχου και Αναστασιάδη στα ΜΜΕ που προηγήθηκαν του δείπνου εργασίας τους, στην Ιερουσαλήμ, τόσο ο Πρόεδρος όσο και ο πρωθυπουργός τόνισαν τις εξαίρετες σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες σε όλους τους τομείς σημειώνοντας τις προοπτικές για περαιτέρω εμβάθυνση τους.

Αναφερόμενος στους τομείς συνεργασίας, ο κ. Νετανιάχου σημείωσε τους τομείς της Ενέργειας, της διαχείρισης υδάτων, του τουρισμού, της δημόσιας ασφάλειας, αλλά και της Υγείας, ιδιαίτερα μέσα και από τις προσπάθειες για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Εξέφρασε, επίσης, ευχαριστίες για την προθυμία της Κύπρου να αναγνωρίσει τα διαβατήρια εμβολιασμού του Ισραήλ, κάτι που θα κάνει, όπως είπε, και η χώρα του για την Κύπρο. Προσέθεσε ότι αυτό διανοίγει προοπτικές για έναρξη των τουριστικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών στο εγγύς μέλλον.

Για τον τομέα της ενέργειας, ο κ. Νετανιάχου είπε ότι θα συνεχίσει η κοινή εργασία αναφορικά με τον αγωγο του EastMed για εξαγωγές του φυσικού αερίου των δύο χωρών, κάτι που θα ανοίξει νέες προοπτικές και σημείωσε ότι επ’ αυτού του θέματος έχει λάβει καλές εισηγήσεις από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στο Ισραήλ. Είπε ακόμα ότι οι Συμφωνίες Abraham διανοίγουν νέους ορίζοντες συνεργασίας στην περιοχή που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν και την Κύπρο.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι το γεγονός ότι συνοδεύεται σε αυτή την επίσκεψη εργασίας στο Ισραήλ από τέσσερις υπουργούς, Εξωτερικών, Άμυνας, Ενέργειας και τον υφυπουργό Τουρισμού, οι οποίοι πραγματοποίησαν χωριστές συναντήσεις με τους Ισραηλινούς ομολόγους τους, δεικνύει το στρατηγικό βάθος των σχέσεων των δύο χωρών. 

Προσέθεσε ότι με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου θα συζητήσουν θέματα που άπτονται της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού και τρόπους άμβλυνσης τους, σημειώνοντας ότι ο εμβολισμός αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο για την αναχαίτιση της πανδημίας.

Είπε ακόμα ότι θα έχουν την ευκαιρία, κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας, να ανταλλάξουν απόψεις για την πρόταση του Ισραήλ σε σχέση με το «Πράσινο Διαβατήριο» ενόψει και της επανέναρξης της ελεύθερης διακίνησης, κάτι που είναι μεγάλης σημασίας για την Κύπρο η οποία εξαρτάται από τον τουρισμό. 

Αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι επαναβεβαιώνονται η εξαίρετη συνεργασία, αλλά και οι συνέργειες που έχουν εγκαθιδρυθεί τόσο διμερώς όσο και πολυμερώς, ενώ θα εξεταστούν τρόποι περαιτέρω συνεργασίας στον τομέα της Ενέργειας, κυρίως σε έργα όπως ο αγωγός EastMed και ο Eurasia interconnector.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό του Ισραήλ για τις εξελίξεις και τόνισε ότι η μορφή της επιδιωκόμενης λύσης είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ.

Να θυμίσουμε εμείς οτι το κράτος-δολοφόνος το Ισραήλ είναι ο τελευταίος «φίλος» του Ν. Αναστασιάδη που θα μπορούσε να προσφέρει διπλωματική βοήθεια στην Κύπρο για τη λύση του κυπριακού. Το Ισραήλ κατέχει στρατιωτικά και παράνομα εδάφη Παλαιστινίων και άλλων χωρών της περιοχής. Ενισχύει τους εποικισμούς σε αυτά. Ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιεί τα ίδια σχεδόν επιχειρήματα διεθνώς με την Τουρκία για να δικαιολογήσει την κατοχή. Αυτοί είναι οι «στρατηγικοί εταίροι» του Προέδρου της Κύπρου.

Θα μπορούσε ίσως στο μέλλον ο Ν. Αναστασιάδης να μεσολαβήσει ώστε οι Κατοχικές δυνάμεις της Τουρκίας στην Κύπρο να κάνουν και κοινές ασκήσεις με τις κατοχικές δυνάμεις του Ισραήλ στην Παλαιστίνη!!!

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...