Ισραήλ: Εξετάζουν συνεργασία με Ρωσία για κοινή παραγωγή εμβολίου κατά του κορονοϊού

Μ. Νετανιάχου, Προθυπουργός Ισραήλ και ο Β. Πούτιν, Πρόεδρος της Ρωσίας σε συνάντηση
Φώτο Αρχείου / Μ. Νετανιάχου, Προθυπουργός Ισραήλ και ο Β. Πούτιν, Πρόεδρος της Ρωσίας σε συνάντηση (2012) / Πηγή: TWITTER

Μπορεί τα κρούσματα, στις φυλακές με τους πολιτικούς κρατούμενους, να αυξάνονται. Μπορεί στις κατεχόμενες περιοχές της Παλαιστίνης το Ισραήλ να μη κάνει εμβόλια. Ωστόσο πάνω από το 20% του πληθυσμού έχει λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου από την έναρξη των εμβολιασμών στις 20 Δεκεμβρίου. Τώρα εξετάζουν το ενδεχόμενο για κοινή παραγωγή εμβολίου κατά του κορονοϊού με της Ρωσία.

«Το ζήτημα δεν έχει φύγει από την ατζέντα και η πιθανή κοινή παραγωγή εμβολίου συζητείται διμερώς. Δεν θα πω το όνομα του εμβολίου, γιατί υπάρχουν διαπραγματεύσεις. Υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές, για παράδειγμα η συνεργασία με την AstraZeneca. Η Ρωσία έχει επαφές με την βρετανική εταιρεία και το Ισραήλ έχει επαφές και άλλες επιλογές είναι πιθανές, ωστόσο, δεν είναι η ώρα να γίνουν εικασίες για τέτοια συνεργασία» δήλωσε. 

Τον Δεκέμβριο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε τηλεφωνική συνομιλία συζήτησαν εναλλακτικές αύξησης της διμερούς συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένου του πλαισίου μάχης κατά της διασποράς του κορονοϊού

Το ιατρικό κέντρο Χαντάς με έδρα την Ιερουσαλήμ έχει παραγγείλει 1,5 εκατομμύρια δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik V. Το νοσοκομείο πλέον αναμένει την άδεια από το Υπουργείο Υγείας για τη χρήση του, ενώ σε περίπτωση που απορριφθεί η εξουσιοδότηση, η Χαντάς θα χρησιμοποιήσει το εμβόλιο στις δραστηριότητές της στο εξωτερικό.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει υπογράψει συμφωνία με την Pfizer/BioNTech τον Νοέμβριο για 8 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου τους. Πάνω από το 20% του πληθυσμού έχει λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου από την έναρξη των εμβολιασμών στις 20 Δεκεμβρίου.

Με πληροφορίες από sputniknews.gr

Δείτε ακόμα...