Ισραήλ: Φιλοδοξίες για περιφερειακή δύναμη και … ευημερία

Το «όραμά» του για μια «ανανεωμένη Μέση Ανατολή» που θα ευημερεί και θα γίνει διεθνής κόμβος για βιώσιμη ανάπτυξη και λύσεις σε Ευρώπη, Ασία και Αφρική περιέγραψε χτες στο Διεθνές Φόρουμ του Νταβός ο Ισραηλινός Πρόεδρος, Ισαάκ Χέρτζογκ.

Ο Χέρτζογκ αναφέρθηκε επίσης σε μια «έκρηξη αλλαγής» που διέκρινε πως παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής εκτιμώντας πως αυτή «θα υπαγορεύσει το πώς θα αναπτυχθεί η επόμενη γενιά», ενώ εκθείασε τις λεγόμενες συμφωνίες του Αβραάμ, το 2020, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Μαρόκο.

Αυτές οι επιδιώξεις της Ισραηλινής αστικής τάξης για «κόμβο σε λύσεις σε τρόφιμα, νερό και Υγεία» λέγονται από τον ηγέτη της χώρας που είναι ο κύριος θύτης κατά λαών της περιοχής, ο καλύτερος σύμμαχος των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, που συνεχίζει την εγκληματική κατοχή στα παλαιστινιακά εδάφη, δολοφονεί καθημερινά και φυλακίζει τον Παλαιστινιακό λαό που αντιστέκεται.

Παράλληλα, η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε χτες το απόγευμα ότι η έρευνά της απέδειξε πως η Παλαιστίνια δημοσιογράφος του «Αλ Τζαζίρα» Σιρίν Αμπού Ακλα σκοτώθηκε εσκεμμένα από τον ισραηλινό στρατό πριν από λίγες βδομάδες στην πόλη Τζενίν καλύπτοντας έφοδο του ισραηλινού στρατού σε προσφυγικό καταυλισμό. Η σφαίρα που σκότωσε την δημοσιογράφο ανακοινώθηκε πως ήταν διαμέτρου 5,56 χιλιοστών με ατσάλινο εξάρτημα που χρησιμοποιείται από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

Νωρίτερα ισραηλινό εφετείο ανέτρεψε πρόσφατη απόφαση κατώτερου δικαστηρίου, η οποία είχε προκαλέσει την οργή των Παλαιστινίων, επειδή αμφισβήτησε το στάτους κβο στο τέμενος Αλ Ακσα που απαγορεύει στους Εβραίους να προσεύχονται στην Πλατεία των Τζαμιών (ή «Όρος του Ναού» όπως αποκαλείται από αυτούς). Βάσει συμφωνιών του Ισραήλ και της Ιορδανίας που έχει ρόλο «κηδεμόνα» των ιερών τόπων της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ, οι Εβραίοι μπορούν να επισκέπτονται την πλατεία των Τεμενών στο Αλ Ακσα αλλά όχι να προσεύχονται εκεί.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...