Ισραήλ: Κάλπες σήμερα για πέμπτη φορά μέσα σε 43 μήνες

Σημαία του Ισραήλ

Οι περίπου 6,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι στο Ισραήλ καλούνται σήμερα στις κάλπες, για πέμπτη φορά μέσα σε 43 μήνες.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ (για 12 χρόνια) Μπενιαμίν Νετανιάχου, που ηγείται του κόμματος Λικούντ και δικάζεται με την κατηγορία της διαφθοράς, προσπαθεί να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των 61 εδρών από τις 120 της ισραηλινής Βουλής (Κνεσέτ) συνεργαζόμενος με υπερορθόδοξα και ακροδεξιά κόμματα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, «ο συνασπισμός της δεξιάς» υπό τον Νετανιάχου συγκεντρώνει 60 έδρες, έναντι 56 για τον απερχόμενο πρωθυπουργό Γ. Λαπίντ και τους συμμάχους του. Καθώς κλιμακώνονται τα ενδοαστικά παζάρια, ο Νετανιάχου άφησε χτες ανοικτό το ενδεχόμενο να δώσει τα υπουργεία Δημόσιας Ασφάλειας και Άμυνας στους ηγέτες του ανερχόμενου ακροδεξιού κόμματος «Θρησκευτικός Σιωνισμός», που τάσσονται, μεταξύ άλλων, υπέρ της προσάρτησης της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης και της αύξησης των εβραϊκών εποικισμών.

Ο Γιαίρ Λαπίντ, επικεφαλής του κόμματος Γες Ατίντ («Υπάρχει μέλλον»), ηγήθηκε τον Ιούνη του 2021 ενός «κυβερνητικού συνασπισμού της αλλαγής», στον οποίο συμμετείχαν κόμματα από όλο το αστικό πολιτικό σκηνικό του Ισραήλ, με στόχο να εκδιώξουν από την πρωθυπουργία τον Νετανιάχου. Το νέο κυβερνητικό σχήμα, μέχρι και το «παρά πέντε» των σημερινών εκλογών, συνέχισε την κλιμάκωση της κατοχικής βίας εναντίον των Παλαιστινίων. Κρίσιμο για τον εν λόγω συνασπισμό θεωρείται το αν κόμματα Μέρετζ και Εργατικοί θα καταφέρουν να περάσουν το πλαφόν του 3,25% ώστε να εκλεγούν ξανά στη βουλή.

Σημαντικός παράγοντας αναμένεται να είναι επίσης το ποσοστό της συμμετοχής των ψηφοφόρων στις εκλογές, και δη των Αράβων που αποτελούν το 20% των πολιτών του Ισραήλ. Σημειώνεται ότι σε αυτές τις εκλογές τα αραβικά κόμματα κατεβαίνουν σε τρία διαφορετικά ψηφοδέλτια (Ράαμ, Χαντάς και Μπάλαντ). Το δε Ράαμ είχε συμμετάσχει μετά τις προηγούμενες εκλογές στον «κυβερνητικό συνασπισμό της αλλαγής».

Οι πρώτες προβλέψεις με βάση τις δημοσκοπήσεις εξόδου από τα εκλογικά τμήματα αναμένεται να δημοσιοποιηθούν περί τις 9 μ.μ. (τοπική ώρα, 10 μ.μ. ώρα Ελλάδας). Το τελικό αποτέλεσμα δεν αναμένεται να ανακοινωθεί πριν από μεθαύριο Πέμπτη, πάντως.

Κάπου 18.000 αστυνομικοί θα αναπτυχθούν για να εγγυηθούν την ασφάλεια της ψηφοφορίας.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa, AFP, Εφημερίδα «Ριζοσπάστης»)

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...