Ισραήλ: Καταστολή μετά από απόδραση παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων

Παλαιστίνη - Το τείχος στην περιοχή Netiv HaAsara απο την πλευρά της Γάζα
Φώτο Αρχείου / Παλαιστίνη – Το τείχος στην περιοχή Netiv HaAsara απο την πλευρά της Γάζα / Πηγή: UNSPLASH / Φωτογράφος: Cole Keister

Ο ισραηλινός στρατός εντείνει τον αποκλεισμό χωριών και δρόμων κοντά στην πόλη Τζενίν στη Δυτική Οχθη, από όπου κατάγονται έξι Παλαιστίνιοι που απέδρασαν από τις ισραηλινές φυλακές υψίστης ασφαλείας Γκιλμπόα στο βόρειο Ισραήλ, προσπαθώντας να τους συλλάβει. Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο μεγαλύτερης καταστολής το επόμενο διάστημα, μέχρι την σύλληψη των έξι.

Ταυτόχρονα σε κινητοποιήσεις προχώρησαν οι Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι σε ισραηλινές φυλακές και κέντρα «διοικητικής κράτησης» (δηλαδή κέντρα φυλάκισης Παλαιστινίων δίχως καν κατηγορίες) το βράδυ της Τετάρτης, καθώς και σε διάφορες παλαιστινιακές πόλεις, στον απόηχο της πρόσφατης απόδρασης των 6 Παλαιστινίων.

Οι ισραηλινές αρχές ανέφεραν, μεταξύ άλλων ότι σημειώθηκε πυρκαγιά σε κελιά των φυλακών στην περιοχή Νεγκέβ.

Εκπρόσωπος της Αρχής Παλαιστινίων Κρατουμένων ανακοίνωσε χτες ότι πραγματοποιήθηκαν διαβουλεύσεις με εκπροσώπους των κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές, ώστε να αντιμετωπίσουν «με κάθε διαθέσιμο μέσο» πιθανές επιθέσεις Ισραηλινών ειδικών σωφρονιστικών φρουρών και της αστυνομίας των φυλακών, που έχουν αυξήσει τα μέτρα καταστολής μετά την απόδραση των έξι.

Ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση του Ισραήλ για άγριες επιθέσεις σε Παλαιστίνιους κρατούμενους σε φυλακές, αλλά και για προσαγωγές και συλλήψεις συγγενών των έξι Παλαιστινίων που απέδρασαν από τις φυλακές Γκιλμπόα.

Δείτε ακόμα...