Ισραήλ – Λίβανος: «Πρότυπο» διευθετήσεων και για τα Ελληνοτουρκικά

Ο χάρτης που διαπραγματεύονταν Ισραήλ και Λίβανος για ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδα με σκοπό τη συνεκμετάλλευση (2022
Ο χάρτης που διαπραγματεύονταν Ισραήλ και Λίβανος για ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδα με σκοπό τη συνεκμετάλλευση (2022) / Πηγή: midleeasteye.net

«Σήμα» μεγάλων κινδύνων για τους λαούς στέλνει η επιτάχυνση των επικίνδυνων διευθετήσεων από ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στην Ανατ. Μεσόγειο και για τη διασφάλιση της «ΝΑΤΟικής συνοχής» με φόντο την κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία. Ως «πρότυπο» διευθετήσεων και για τα Ελληνοτουρκικά παρουσιάζεται η συμφωνία για την οριοθέτηση ΑΟΖ στην οποία κατέληξαν προχτές Ισραήλ και Λίβανος, με αμερικανική διαμεσολάβηση και «χάρακα» τη μοιρασιά που έκαναν για τα ενεργειακά κοιτάσματα της περιοχής τα ευρωατλαντικά μονοπώλια.

Ο Λευκός Οίκος έσπευσε να επισημάνει ότι η συμφωνία «εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ και του αμερικανικού λαού με μια πιο σταθερή, ευημερούσα, ολοκληρωμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής, με μείωση των κινδύνων για νέες συγκρούσεις».

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, μίλησε για «ανατροπή» που «εγκαινιάζει μια νέα περίοδο ευημερίας και σταθερότητας στη Μέση Ανατολή, που θα προσφέρει ζωτική ενέργεια στον λαό της περιοχής και όλου του κόσμου», κάνοντας λόγο για «τη δύναμη της περιφερειακής συνεργασίας» που συναντιέται με «τις κοινές προκλήσεις στη Μέση Ανατολή και ευρύτερα» αλλά και που «επισημαίνει τη μεταμορφωτική δύναμη της αμερικανικής διπλωματίας», συγχαίροντας τις ηγεσίες των δύο πλευρών για τη «βούλησή τους να διαπραγματευτούν για το καλύτερο συμφέρον των λαών τους».

Συνεχάρη δε ειδικά τον ειδικό απεσταλμένο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην περιοχή, Εϊμος Χοκστάιν, για την «ακούραστη διπλωματική εργασία» και κατέληξε ζητώντας «γοργή οριστικοποίηση της συμφωνίας και τήρηση των δεσμεύσεων για να τεθεί σε εφαρμογή προς όφελος της περιοχής και του κόσμου γενικά». Μετά δε από συνάντηση με τη Νορβηγίδα ομόλογό του, Ανικεν Χουιίτφελντ, ο Μπλίνκεν περηφανεύτηκε ότι η συμφωνία ήταν αποτέλεσμα πολύμηνων διαπραγματεύσεων και μίλησε για γεγονός που «ανοίγει τον δρόμο σε προοπτική για ειρηνική εξέλιξη πολύ σημαντικών ενεργειακών κοιτασμάτων, φέρνοντας νέες ποσότητες Ενέργειας όχι μόνο στις αγορές αμφοτέρων των χωρών αλλά και σε όλο τον κόσμο».

Ο αντιπρόσωπος της ΕΕ στο Τελ Αβίβ, Ντίμιτερ Τζάντσεφ, καλωσόρισε τη συμφωνία εστιάζοντας στο «εποικοδομητικό πνεύμα των δύο πλευρών και τον ρόλο (τους)».

Η δε κυπριακή κυβέρνηση – μετά και την ελληνική που έσπευσε προχτές να χαιρετίσει τη συμφωνία ως «πρότυπο» και για εκείνες που επιδιώκει με την τουρκική αστική τάξη – μίλησε για πολύ σημαντική εξέλιξη που «θα συμβάλει στη δημιουργία συνθηκών σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», εκφράζοντας την προσδοκία ότι «η θετική αυτή εξέλιξη θα δώσει πρόσθετη δυναμική στις προσπάθειες για ολοκλήρωση των θαλάσσιων οριοθετήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και για αξιοποίηση του ενεργειακού της πλούτου, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για την περιφερειακή και ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού». Συνεχάρη ακόμα τις δύο πλευρές «καθώς επίσης και την αμερικανική πλευρά για την καταλυτική και επιτυχή διαμεσολάβησή της».

Στο ίδιο το Ισραήλ, το υπουργικό συμβούλιο ψήφισε χτες σχεδόν ομόφωνα υπέρ της συμφωνίας, με μόνη εξαίρεση την υπουργό Εσωτερικών, Αγιελέτ Σακέντ, που απείχε, καθώς είναι γνωστό πως προσβλέπει σε μετεκλογική συνεργασία με κόμματα της αντιπολίτευσης (την 1η Νοέμβρη θα γίνουν έκτακτες βουλευτικές εκλογές). Εξέδωσε μάλιστα ανακοίνωση για να διευκρινίσει ότι όταν η συμφωνία τεθεί προς έγκριση στην Κνέσετ (Βουλή) θα ψηφίσει «κατά». Νωρίτερα, ο γενικός εισαγγελέας του Ισραήλ, Γκάλι Μπαχαράβ Μιαρά, αποφάνθηκε ότι η απερχόμενη κυβέρνηση είναι νομικά αρμόδια για την υπογραφή της συμφωνίας παρά τη χρονική εγγύτητα των επικείμενων εκλογών.

Στη Βηρυτό, αργά το βράδυ της Τρίτης, ο ηγέτης της λιβανέζικης πολιτικής και στρατιωτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ», Χασάν Νασράλα, εμφανίστηκε υπέρ της συμφωνίας επισημαίνοντας παράλληλα ότι θα παραμείνει σε φάση «εγρήγορσης» μέχρις ότου υπογραφεί στις 20 του μήνα στην πόλη Νακούρα που βρίσκεται στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη Λωρίδα της Γάζας λέγοντας πως «η θάλασσά μας εκτείνεται ως τη Γάζα, και όταν απελευθερωθεί η Παλαιστίνη, δεν θα διαφωνήσουμε με τους Παλαιστίνιους αδελφούς μας για την οριοθέτηση θαλάσσιων συνόρων». Νωρίτερα, ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Λιβάνου, Μπου Σαάμπ, δήλωσε ότι η χώρα του θα έχει ενιαία στάση στο θέμα αυτό τονίζοντας πως «δεν θα γίνουν τροποποιήσεις και αλλαγές στο τελευταίο σχέδιο συμφωνίας».

Δείτε ακόμα...