Ισραήλ – Λίβανος: Συνομιλίες για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών

Μετά τη πρόσφατη επίσκεψη του ειδικού εκπροσώπου για θέματα Ενέργειας του Στέητ Ντιπάρτμεντ Άμος Χοκστάιν στη Μέση Ανατολή, ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ,δήλωσε ότι αναμένει εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις της χώρας του με το Ισραήλ για την οριοθέτηση των μεταξύ τους ΑΟΖ, ακόμα και συμφωνία το Σεπτέμβρη, όπως αναμετέδωσαν ΜΜΕ της περιοχής. Οι συνομιλίες για την αμερικανο – νατοϊκή διευθέτηση διαφόρων εκκρεμοτήτων σε Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο «τρέχουν» από τις αναδιατάξεις ενεργειακών συνεργασιών μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Χαμπίμπ μιλώντας στο δίκτυο LBCI είπε ακόμα ότι «οι διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται με τη βοήθεια της διαμεσολάβησης των ΗΠΑ βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο».

Η δημόσια ραδιοφωνία του Ισραήλ επικαλέστηκε σήμερα ανώτερη κυβερνητική πηγή σύμφωνα με την οποία, επίσης, «το Ισραήλ αναμένει σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με τον Λίβανο σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων».

Στις αρχές της βδομάδας ο Χαμπίμπ είχε δηλώσει ότι «κάθε ενέργεια που εκπίπτει του πλαισίου της κρατικής ευθύνης και της διπλωματικής τροχιάς μέσα στις οποίες προχωρούν οι διαπραγματεύσεις είναι απαράδεκτη». Πρόσθεσε δε ότι κάτι τέτοιο «εκθέτει το Λίβανο σε αχρείαστους κινδύνους». Πολλοί υποστήριξαν ότι οι δηλώσεις του ήταν έμμεση πλην σαφή κριτική σε μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη (drones) που το Σάββατο πλησίασαν σε εξέδρες φυσικού αερίου στο κοίτασμα «Καρίς» στην ισραηλινή ΑΟΖ, τα οποία κατέρριψαν οι ισραηλινές δυνάμεις κατηγορώντας για την εκτόξευσή τους τη σιιτική λιβανέζικη οργάνωση «Χεζμπολάχ».

Η παρέμβαση Χαμπίμπ προκάλεσε την δυσαρέσκεια της «Χεζμπολάχ». Το δίκτυο «Al-Manar» (που εκφράζει τις θέσεις της οργάνωσης μετέδωσε ότι η οργάνωση «εκπλήσσεται από το πόσο κοντόφθαλμοι είναι ορισμένοι πολιτικοί ηγέτες, έτοιμοι να παραιτηθούν» και  ότι «πρόκειται για συνθηκολόγηση υπό την πίεση των ΗΠΑ».

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Λίβανου, Μισέλ Αούν, ανακοίνωσε ότι «τα αποτελέσματα της περιοδείας του υπουργού Ενέργειας και Υδάτων στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, Ουαλίντ Φαγιάντ, σχετικά με την εισαγωγή φυσικού αερίου από την Αίγυπτο και ηλεκτρικής ενέργειας ήταν θετικά» και είπε ότι σύντομα θα υπάρξουν αποτελέσματα και για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...