Ισραήλ: Μεγάλες διαδηλώσεις ενάντια στις δικαστικές μεταρρυθμίσεις

Μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο Τελ Αβίβ, την Ιερουσαλήμ και άλλες μεγάλες πόλεις, από πολλές δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που αντιτίθενται στις δικαστικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί για ψήφιση στην Κνέσετ ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δίχως να λείψουν τα επεισόδια με ευθύνη των δυνάμεων καταστολής που έριξαν δακρυγόνα, χτύπησαν διαδηλωτές και έκαναν ακόμη και κεφαλοκλείδωμα σε ορισμένους προκειμένου να τους συλλάβουν.

Ανάμεσα στους διαδηλωτές που συμμετείχαν στις χτεσινές κινητοποιήσεις στο Τελ Αβίβ ήταν και οι επίλεκτες δυνάμεις εφέδρων του στρατού Sayeret Matkal που κατηγορούν τον κυβερνητικό συνασπισμό για «πραξικόπημα». Μέλη του επίλεκτων μονάδων εφέδρων συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς με αποτέλεσμα εκπρόσωπός τους να καταγγείλει το Νετανιάχου και τους ακροδεξιούς κυβερνητικούς εταίρους τους τονίζοντας πως ο πρώτος είναι «αιχμάλωτος του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ».

Την ώρα που μαίνονταν σήμερα το μεσημέρι οι συγκρούσεις διαδηλωτών της αντιπολίτευσης με τους αστυνομικούς, ο πρώην πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ έκανε έκκληση στην ηγεσία της αστυνομίας να επιτρέψει την ειρηνική ολοκλήρωση των διαδηλώσεων καλώντας την να αγνοήσει «τις ανεύθυνες πολιτικές προσπάθειες του υπουργού Μπεν Γκβιρ να κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση». «Οι διαδηλωτές είναι Ισραηλινοί πατριώτες και μαχητές του στρατού και πολεμούν για τις αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας».

Νωρίτερα ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ είχε καλέσει την αστυνομία να δείξει «μηδενική ανοχή σε αναρχικούς» εν μέσω επεισοδίων και συλλήψεων δεκάδων διαδηλωτών.

Το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που προβλέπει την επιβολή της θανατικής ποινής σε καταδικασθέντες για τρομοκρατικές επιθέσεις εγκρίθηκε σήμερα σε πρώτη ανάγνωση κατόπιν ψηφοφορίας στην Κνεσέτ. Το υπερψήφισαν 55 από τους 120 βουλευτές, εννέα καταψήφισαν, ενώ μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης επέλεξε την αποχή. Θα ακολουθήσουν άλλες τρεις ψηφοφορίες στη βουλή, προκειμένου να λάβει την τελική έγκριση.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών έχει καταδικάσει το νομοσχέδιο, χαρακτηρίζοντάς το «σκληρό, βάρβαρο και απάνθρωπο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...