Ισραήλ: Μπουλντόζες του στρατού κατεδάφισαν χωριό στη Δυτική Όχθη

Παλαιστίνια

Η υποκριτική «ευθιξία» της ΕΕ για τη στυγνή ισραηλινή κατοχή σε βάρος των Παλαιστινίων δεν εμπόδισε χτες την κατεδάφιση του μεγαλύτερου μέρους χωριού Βεδουίνων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Όχθης, με αποτέλεσμα να μείνουν άστεγοι 73 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων 41 παιδιά.

Οι μπουλντόζες του ισραηλινού στρατού καταγράφηκαν από αξιωματούχο του ΟΗΕ να καταστρέφουν το βράδυ της Τρίτης κατοικήσιμες σκηνές, στάβλους, τουαλέτες, ηλιακούς συλλέκτες για ηλεκτροδότηση και άλλες δομές στο χωριό Χιρμπέτ Ούμσα. Η ισραηλινή υπηρεσία στρατιωτικού συνδέσμου με τους Παλαιστινίους, COGAT, αρκέστηκε να επιβεβαιώσει κυνικά ότι πραγματοποιήθηκε «η κατεδάφιση παράνομων δομών».

Παρ’ όλα αυτά, χτες το πρωί οι δεκάδες χωρικοί επέστρεψαν στο χώρο της καταστροφής, προσπαθώντας να σταθούν στα πόδια τους και να ξαναστήσουν ορισμένες σκηνές του οικισμού τους. Ορισμένοι από τους Βεδουίνους, μιλώντας σε δημοσιογράφους εξήγησαν ότι σκοπός των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων είναι να τους διώξουν ώστε να κατοικηθεί η γη τους από Εβραίους εποίκους.

Η Ιβόν Ελ, συντονίστρια ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ στα παλαιστινιακά εδάφη, δήλωσε πως υπηρεσίες αρωγής επισκέφθηκαν το Χιρμπέτ Ούμσα και κατέγραψαν 76 κατεστραμμένες δομές, «περισσότερες απ’ ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη μεμονωμένη επιχείρηση κατεδάφισης την τελευταία δεκαετία».

Η έκκληση της ΕΕ

Είχε προηγηθεί υποκριτική «έκκληση» της ΕΕ προς το Ισραήλ, προκειμένου να σταματήσει όλες τις κατεδαφίσεις, μετά την «καταστροφή πάνω από 70 δομών, συμπεριλαμβανομένων κατοικιών, εγκαταστάσεων διαβίωσης και αποχέτευσης, που ανήκαν σε 11 παλαιστινιακές οικογένειες με 41 παιδιά στο Κιρμπέτ Αμσά αλ-Φόκα, στη βόρεια κοιλάδα της Ιορδανίας. Εκπρόσωπος της ΕΕ αποδοκίμασε χτες τη μεγάλης κλίμακας κατεδάφιση, θεωρώντας την ως επιβεβαίωση «της λυπηρής τάσης δήμευσης και κατεδαφίσεων που παρατηρείται από τις αρχές του έτους». Πρόσθεσε ότι με κατεδάφιση απειλούνται ακόμη άλλα 52 παλαιστινιακά σχολεία, εκτιμώντας ότι τέτοιες εξελίξεις «αποτελούν εμπόδιο στη λύση των δύο κρατών».

Δείτε ακόμα...