Ισραήλ: Νέα σχέδια εποικισμών στην Παλαιστίνη

Ισραήλ

Σχέδια ανέγερσης 1.257 κατοικιών για Εβραίους εποίκους προωθεί η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σε μία προσπάθεια να αποτρέψει τη συνέχεια εδαφών σε ένα μελλοντικό Παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Συνεχίζεται με αυτόν τον τρόπο η κλοπή παλαιστινιακής γης φουντώνοντας την οργή των Παλαιστινίων.

Τα σχέδια αυτά έχουν προκαλέσει και τις υποκριτικές αντιδράσεις αξιωματούχων του ΟΗΕ και της ΕΕ, αφού στην ουσία δεν καταφέρνουν να αποτρέψουν τη διεύρυνση του επίμαχου εποικισμού Γκίβατ Χάματος όπως έχει γίνει σε εκατοντάδες άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακόμη και έτσι όμως, δεκάδες ακροδεξιοί Εβραίοι έποικοι, που έχουν αποθρασυνθεί από την πολιτική της κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου σε βάρος των Παλαιστινίων, αποδοκίμασαν έντονα χτες το μεσημέρι αντιπροσωπεία της ΕΕ με επικεφαλής τον Γερμανό διπλωμάτη Σβεν Κουχν φον Μπουργκντόρφ, που είχε μεταβεί σε στρατηγική τοποθεσία της Ανατολικής Ιερουσαλήμ για να χύσουν «κροκοδείλια δάκρυα» ενόψει των σχεδίων για την ανέγερση 1.257 νέων κατοικιών εποίκων.

Κρατώντας σημαίες του Ισραήλ και φωνάζοντας συνθήματα κατά της ΕΕ, οι έποικοι εμπόδισαν τελικά την αποστολή Ευρωπαίων διπλωματών να κάνει τις γνωστές δηλώσεις – ευχολόγια για διεύρυνση των εποικισμών στην επίμαχη περιοχή Γκίβατ Χάματος της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Νωρίτερα, τα σχέδια αυτά είχε αποδοκιμάσει και ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή, Νικολάι Μλαντένοφ.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της οργάνωσης του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, Unrwa, Φιλίπε Λατσαρίνι, προειδοποίησε για τον κίνδυνο κατάρρευσης της οργάνωσης λόγω της απόφασης των ΗΠΑ να σταματήσουν τη χρηματοδότηση. Η οργάνωση, είπε, αντιμετωπίζει «την χειρότερη οικονομική κρίση» στην ιστορία της. Η κατάσταση κρίνεται ιδιαίτερη κρίσιμη ειδικά στη Λωρίδα της Γάζας, όπου η ανεργία ήδη ξεπερνά το 50% και η πανδημία του κορονοϊού έχει ωθήσει τις αρχές να μειώσουν κατά 40% τους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων.

Ισραήλ - Παλαιστίνη - Δυτική Όχθη - Εποικισμοί
Ισραήλ – Παλαιστίνη – Δυτική Όχθη – Εποικισμοί

Απειλές Γκαντς για εκλογές

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, ο Ισραηλινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Αμυνας και αρχηγός του διαλυθέντος «Γαλανόλευκου» μπλοκ, Μπένι Γκαντς, απείλησε εκ νέου τον πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με πρόωρες εκλογές σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμβιβασμός στο σχέδιο του νέου προϋπολογισμού, προκειμένου να εξασφαλιστούν κονδύλια για μείωση των κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Οι προηγούμενες εκλογές στο Ισραήλ έγιναν στις 2 Μάρτη 2020 και το εκλογικό αποτέλεσμα της μικρής διαφοράς ανάμεσα στο κόμμα «Λικούντ» του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και το «Γαλανόλευκο» μπλοκ του Μπένι Γκαντς τους ανάγκασε σε συγκυβέρνηση.

Δείτε ακόμα...