Ισραήλ: Ο κυβερνητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού Μπένετ έχασε την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο

Ο κυβερνητικός συνασπισμός του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ έχασε σήμερα την πλειοψηφία που είχε στο κοινοβούλιο μετά την αιφνιδιαστική αποχώρηση μιας βουλευτή.

Η αποχώρηση της Ιντίτ Σιλμάν, μιας βουλευτή του δεξιού κόμματος Yamina του Μπένετ, αφήνει τον κυβερνητικό συνασπισμό με 60 έδρες σε σύνολο 120 που διαθέτει η Κνεσέτ.

Ο Ναφτάλι Μπένετ και ο κεντρώος Γιαΐρ Λαπίντ είχαν σχηματίσει πέρυσι τον Ιούνιο έναν ετερόκλητο κυβερνητικό συνασπισμό που στήριζαν 61 βουλευτές και στον οποίον συμμετείχαν η αριστερά, το κέντρο, κόμματα της δεξιάς και ένας αραβικός συνασπισμός -για πρώτη φορά στην Ιστορία του Ισραήλ– σε μια προσπάθεια να τερματιστούν τα 12 χρόνια εξουσίας του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

“ Τερματίζω την παρουσία μου στον συνασπισμό και θα προσπαθήσω να μιλήσω με τους φίλους μου προκειμένου να επιστρέψω στο σπίτι μου και να σχηματιστεί μια δεξιά κυβέρνηση. Και γνωρίζω ότι δεν νιώθω μόνο εγώ έτσι”, πρόσθεσε η Σιλμάν, την αποχώρηση της οποίας αμέσως χαιρέτισε ο Νετανιάχου.

“ Ιντίτ, απέδειξες ότι αυτό που οδηγεί τις πράξεις σου είναι η εβραϊκή ταυτότητα του Ισραήλ, η γη του Ισραήλ και σε καλωσορίζω εκ νέου στο εθνικό στρατόπεδο”, δήλωσε ο Νετανιάχου, επικεφαλής του δεξιού συνασπισμού της αντιπολίτευσης, στον οποίο συμμετέχει το κόμμα του Likud και κόμματα της ακροδεξιάς και των υπερορθόδοξων Εβραίων.

Εξάλλου ο Νετανιάχου, που επιθυμεί να επιστρέψει στην εξουσία παρά το γεγονός ότι δικάζεται για διαφθορά, κάλεσε και άλλους βουλευτές της δεξιάς που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό να ενταχθούν στο δικό του στρατόπεδο.

“ Θα σας δεχθούμε με ανοικτές αγκάλες και με όλες τις τιμές”, τόνισε.

Η αποχώρηση της Σιλμάν έγινε έπειτα από διαμάχη που είχε αυτή την εβδομάδα με τον Ισραηλινό υπουργό Υγείας Νιτζάν Χόροβιτς, αφού αυτός ζήτησε – επικαλούμενος απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου – από τα νοσοκομεία να δίνουν στους ασθενείς ψωμί με μαγιά στη διάρκεια του Πάσχα των Εβραίων και όχι άζυμο, όπως θέλει η παράδοση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...