Ισραήλ: Ο Μπένετ στην Αίγυπτο για το Παλαιστινιακό

Συνάντηση Ναφτάλι Μπένετ, Πρωθυπουργού του Ισραήλ με τον Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, Πρόεδρο της Αιγύπτου
Συνάντηση Ναφτάλι Μπένετ, Πρωθυπουργού του Ισραήλ με τον Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, Πρόεδρο της Αιγύπτου – Σεπτέμβρης 2021 / Πηγή: TWITTER

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ πραγματοποίησε χθες μια σύντομη επίσκεψη στην Αίγυπτο κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησε με τον πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι θέματα ασφαλείας και τις εξελίξεις στο Παλαιστινιακό. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση σε επίπεδο ηγετών των δύο χωρών εδώ και μια δεκαετία.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε δέκα μέρες μετά την τριμερή σύνοδο του Καΐρου όπου μετείχαν οι ηγέτες Αιγύπτου, Ιορδανίας και Παλαιστινιακής Αρχής. Σύμφωνα με την αιγυπτιακή προεδρία, οι δυο ηγέτες συζήτησαν «τις προσπάθειες για την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας» στη Μέση Ανατολή, η οποία βρίσκεται σε νεκρό σημείο από το 2014.

Μια διπλωματική πηγή ανέφερε ότι ο Μπένετ εξέφρασε στον Σίσι την επιθυμία του Ισραήλ να μεσολαβήσει για να επιστραφούν στη χώρα τα πτώματα των δύο Ισραηλινών στρατιωτών που σκοτώθηκαν το 2014 στη Γάζα και των δύο πολιτών, που είχαν μπει με τη δική τους θέληση στον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο Ν. Μπένετ χαρακτήρισε τη συνάντηση «σημαντική και πολύ καλή», τονίζοντας πως συζήτησαν ευρεία γκάμα θεμάτων, όπως η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας ιδιαίτερα στο εμπόριο, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Απέφυγε να κάνει νύξη στην έναρξη διαδικασίας για επανεκκίνηση της ισραηλινο-παλαιστινιακής διαπραγμάτευσης (όπως έκανε αργότερα ο Αιγύπτιος Πρόεδρος). Ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Σίσι για τον «σημαντικό ρόλο» του Καΐρου στην περιοχή, αναφέροντας πως η συμφωνία ειρήνης Ισραήλ – Αιγύπτου αποτελεί για πάνω από 40 χρόνια «τον ακρογωνιαίο λίθο για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής». Επισήμανε ιδιαίτερα τον σημαντικό ρόλο της Αιγύπτου στη διατήρηση «της σταθερότητας και της ασφάλειας στη Λωρίδα της Γάζας», μετά τη μεσολάβηση της κυβέρνησης Σίσι στην επίτευξη εκεχειρίας με τη «Χαμάς», ύστερα από τις 11ήμερες δολοφονικές επιθέσεις του Ισραήλ.

Σύμφωνα με την αιγυπτιακή εφημερίδα «Αλ Αχράμ», ο Πρόεδρος Σίσι τόνισε ιδιαίτερα τις εξελίξεις γύρω από την «ειρηνευτική διαδικασία» στη Μέση Ανατολή και το Παλαιστινιακό στη βάση της «λύσης δύο κρατών», όπως και τον ρόλο της Αιγύπτου στην ανοικοδόμηση της Γάζας.

Στην ατζέντα των συζητήσεων βρέθηκε επίσης η καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Παρόντες στο Σαρμ ελ Σέιχ, όπου έγινε η συνάντηση, ήταν επίσης οι επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας των δύο χωρών.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...