Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέπεμψε τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, καθώς έχουν φουντώσει οι ενδοαστικές αντιπαραθέσεις με αφορμή το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο δικαστικό σύστημα της χώρας που φέρνει η κυβέρνηση Νετανιάχου.
«Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αποφάσισε να παύσει από τα καθήκοντά του τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ», ανέφερε η σύντομη ανακοίνωση. Ο Γκάλαντ μίλησε πρόσφατα κατά του ιδιαίτερα αμφισβητούμενου σχεδίου για την αναμόρφωση του ισραηλινού δικαστικού συστήματος που προωθεί η κυβέρνηση Νετανιάχου.
Η αποπομπή του υπουργού Άμυνας γίνεται την επομένη της ομιλίας του, κατά την οποία ζήτησε να υπάρξει παύση ενός μήνα στη διαδικασία της δικαστικής μεταρρύθμισης, τονίζοντας ότι φοβάται πως η συνέχιση της διχόνοιας ανάμεσα στους πολίτες για αυτό το θέμα θα δημιουργήσει «πραγματική απειλή για την ασφάλεια του Ισραήλ». Ο Γιόαβ Γκάλαντ ζήτησε επίσης να σταματήσουν οι διαδηλώσεις και υπογράμμισε ότι «οι μεγάλες αλλαγές σε εθνικό επίπεδο πρέπει να γίνονται μέσω της διαβούλευσης και του διαλόγου».
Δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί βγήκαν στον δρόμο το βράδυ της Κυριακής μετά την την αποπομπή του υπουργού Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ.
Οι διαδηλωτές άναψαν πολλές φωτιές στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο στο Τελ Αβίβ. Στην Ιερουσαλήμ, αστυνομία και στρατιώτες χρησιμοποίησαν κανόνια νερού εναντίον διαδηλωτών.
Να επιδιώξουν «συμβιβασμό» κάλεσε τα κόμματα η κυβέρνηση των ΗΠΑ που ανέφερε ότι είναι «βαθιά ανήσυχη» για την κατάσταση στο Ισραήλ που είναι στρατηγικός σύμμαχος της Ουάσιγκτον στη Μέση ανατολή.
«Είμαστε βαθιά ανήσυχοι για τις (…) εξελίξεις στο Ισραήλ, που υπογραμμίζουν περαιτέρω την επείγουσα ανάγκη να υπάρξει συμβιβασμός», ανέφερε η Έιντριεν Γουότσον, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από την αμερικανική προεδρία.
«Κάθε θεμελιώδης αλλαγή πρέπει να έχει την ευρύτερη δυνατή λαϊκή υποστήριξη», είπε η Ε. Γουότσον και πρόσθεσε πως «συνεχίζουμε να παροτρύνουμε σθεναρά τους ισραηλινούς ηγέτες να βρουν συμβιβασμό το συντομότερο δυνατόν. Θεωρούμε πως αυτή είναι η καλύτερη οδός που μπορεί να ακολουθηθεί για το Ισραήλ και όλους τους πολίτες του».
Ο γενικός πρόξενος του Ισραήλ στη Νέα Υόρκη δήλωσε ότι παραιτείται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποπομπή του υπουργού Άμυνας. «Δεν μπορώ πλέον να συνεχίσω να εκπροσωπώ αυτήν την κυβέρνηση», έγραψε στο Twitter ο Ασάφ Ζαμίρ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP