Ισραήλ: Ο Νετανιάχου ενέκρινε μυστικά πώληση όπλων στα ΗΑΕ

Σημαία του Ισραήλ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου ενέκρινε μυστικά την πώληση προηγμένων οπλικών συστημάτων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) από τις ΗΠΑ, παρά τους μετέπειτα ισχυρισμούς του ότι υπήρξε πάντα αντίθετος με το πρόγραμμα αυτό.

Ο Νετανιάχου επέλεξε να μην εμποδίσει την συμφωνία που αφορούσε την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-35 και αεροσκαφών ηλεκτρονικών αντιμέτρων Growler από τα Εμιράτα, καθώς αυτή αποτελούσε βασικό κίνητρο για την εξομάλυνση των σχέσεων των Εμιράτων με το Ισραήλ. Μόλις δημοσιοποιήθηκε η συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Εμιράτων, στα τέλη του περασμένου μήνα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι ουδέποτε ενέκρινε τέτοια συμφωνία για αγορά όπλων.

Μετά από συνάντηση που είχε, όμως, με τον Αμερικανό υπουργό εξωτερικών Μάικ Πομπέο ο Νετανιάχου έπαψε να εκφράζει παράπονα για την συμφωνία. Σύμφωνα μάλιστα με Αμερικανούς αξιωματούχους ο Πομπέο «τον επανέφερε στην τάξη».

Οι ΗΠΑ, τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους για υπογραφή συμφωνίας πώλησης προηγμένων αμυντικών συστημάτων στα ΗΑΕ, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών F-35, μη επανδρωμένων βομβαρδιστικών αεροσκαφών Reaper και αεροσκαφών ηλεκτρονικών αντιμέτρων τελευταίας γενιάς EA-18G Growler. Το Ντουμπάι επεδίωκε εδώ και χρόνια μια τέτοια συμφωνία με την Ουάσιγκτον, συναντούσε όμως την επίμονη άρνηση των Ισραηλινών.

Η εν λόγω συμφωνία ενδέχεται να συναντήσει σοβαρά εμπόδια στο Κογκρέσο, καθώς το αμερικανικό δίκαιο δεν επιτρέπει την πώληση όπλων, εφόσον αυτή απειλεί την ασφάλεια του Ισραήλ – αν και η κυβέρνηση Τραμπ αναζητεί τρόπο παράκαμψης του.

Η κυβέρνηση Τραμπ, από την πλευρά της, επιμένει ότι η αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ισραήλ και ΗΑΕ αποτελεί μέρος ευρύτερης στρατηγικής αντιμετώπισης της ιρανικής απειλής. Στελέχη του Λευκού Οίκου τονίζουν ότι τα Εμιράτα αξίζει να αποκτήσουν F-35, ως ορκισμένος εχθρός της Τεχεράνης, και ότι η ενίσχυση της άμυνας τους θα ενισχύσει την ασφάλεια του Ισραήλ.

Πηγή: NYT

Δείτε ακόμα...