Ισραήλ: Ο Νετανιάχου «εξετάζει» στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και μεσολάβηση με τη Ρωσία

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, κι ενώ το Ισραήλ έχει κρατήσει «ουδέτερη» στάση στον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν έκρυψε ότι μελετά το ενδεχόμενο αποστολής «στρατιωτικής βοήθειας» στην Ουκρανία συμπεριλαμβανομένου του αντιπυραυλικού συστήματος «Σιδερένιος Θόλος».

«Βεβαίως εξετάζω το ζήτημα», είπε ο Νετανιάχου σε συνέντευξή του στο CNN, ενώ είχε προηγηθεί επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, και παρότρυνση στο Ισραήλ να προσφέρει υποστήριξη στην Ουκρανία.

«Το Ισραήλ δρα επίσης, με μέσα στα οποία δεν θα αναφερθώ λεπτομερώς εδώ, εναντίον της παραγωγής όπλων στο Ιράν που θα χρησιμοποιούνταν εναντίον της Ουκρανίας», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Ουκρανοί και δυτικοί αξιωματούχοι κατηγορούν την Τεχεράνη πως προμηθεύει τη Ρωσία με drones-καμικάζι που χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία.

Δήλωσε ακόμη πρόθυμος να μεσολαβήσει μεταξύ Μόσχας-Κιέβου εάν δέχονται οι εμπόλεμες πλευρές και με την προϋπόθεση να του ζητηθεί ρητώς από την Ουάσιγκτον, καθώς «δεν γίνεται να έχεις πάρα πολλούς μάγειρες στην κουζίνα».

Είπε ότι του ζητήθηκε πέρσι τον Φλεβάρη να παίξει αυτόν τον ρόλο, λίγο μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά απέρριψε την «ανεπίσημη πρόταση» γιατί τότε ήταν ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Δείτε ακόμα...