Ισραήλ: Ο Ουκρανός πρεσβευτής κλήθηκε για «διευκρινίσεις» αφού κατηγόρησε το Ισραήλ για φιλορωσικές θέσεις

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα πως κάλεσε τον πρεσβευτή της Ουκρανίας για να του ζητήσει μια «διευκρίνιση», αφού η πρεσβεία του κατηγόρησε την ισραηλινή κυβέρνηση ότι παίρνει θέση υπέρ της Ρωσίας.

«Δεδομένων των επανειλημμένων σχολίων του εναντίον της πολιτικής του Ισραήλ, ο ουκρανός πρεσβευτής Γεβγκέν Κορνίιτσουκ κλήθηκε για μια διευκρίνιση στις 3 Ιουλίου στο υπουργείο Εξωτερικών», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του. «Η ισραηλινή κυβέρνηση συνεχίζει τη συνεργασία της με την Ουκρανία, όπως έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο χωρών», υπογραμμίζει το υπουργείο. «Η συμπεριφορά του πρεσβευτή δεν βοηθάει».

Το Ισραήλ υιοθέτησε επιφυλακτική στάση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Έστειλε ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, αλλά όχι όπλα. Την Κυριακή, η πρεσβεία της Ουκρανίας κατηγόρησε «τη σημερινή ισραηλινή κυβέρνηση» ότι έχει επιλέξει «την οδό της στενής συνεργασίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία».

Η πρεσβεία υπογράμμισε «την σχεδόν απουσία ανθρωπιστικής βοήθειας για την Ουκρανία» και επικαλέσθηκε μια πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ο οποίος διαβεβαίωσε πως το Ισραήλ έχει ανάγκη να συνεργασθεί με τη Ρωσία για να συνεχίσει την εκστρατεία αεροπορικών πληγμάτων που διεξάγει εναντίον ιρανικών στόχων στη Συρία.

Τέσσερις ημέρες νωρίτερα, ο ουκρανός υπουργός ’Αμυνας Ολέκσιι Ρέζνικοφ είχε «μια πολύ παραγωγική συνομιλία» με τον ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκαλάντ. «Συζητήσαμε τη σημερινή κατάσταση στο πεδίο και τις προοπτικές ενός σχεδίου για την προστασία των Ουκρανών από αεροπορικές απειλές. Τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη αποτελούν απειλή για την ασφάλεια των δύο χωρών μας. Υπολογίζουμε στη βοήθεια του Ισραήλ για να την αντιμετωπίσουμε», είχε τονίσει ο Ρέζνικοφ σε ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...