Ισραήλ: Ο στρατός παραδέχτηκε ότι η δημοσιογράφος Σιρίν Άμπου Άκλεχ σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά

Η Ιορδανή δημοσιογράφος Σιρίν Αμπού Άκλεχ του Αλ Τζαζίρα που σκότωσε ο κατοχικός στρατός του Ισραήλ στην Παλαιστίνη
Φώτο Αρχείου / Η Ιορδανή δημοσιογράφος Σιρίν Αμπού Άκλεχ του Αλ Τζαζίρα που σκότωσε ο κατοχικός στρατός του Ισραήλ στην Παλαιστίνη

Ο ισραηλινός στρατός παραδέχτηκε σήμερα για πρώτη φορά (έστω και εμμέσως και με πολλές δικαιολογίες) ότι ευθύνεται για τον θάνατο της δημοσιογράφου του αραβικού δικτύου Al Jazeera, Σιρίν Άμπου Άκλεχ, τον περασμένο Μάιο.

Η Αμερικανο-παλαιστίνια δημοσιογράφος σκοτώθηκε από σφαίρα στις 11 Μαΐου ενώ κάλυπτε μια επιχείρηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στην Τζενίν, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Μετά τον θάνατο της Σιρίν Άμπου Άκλεχ, η οποία φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο με την ένδειξη «Τύπος» (Press) και κράνος, η Παλαιστινιακή Αρχή και το Al Jazeera κατηγόρησαν αμέσως τον ισραηλινό στρατό ότι την σκότωσε. Το Ισραήλ απέρριπτε την κατηγορία, παρά τις δημοσιογραφικές έρευνες και μια έκθεση του ΟΗΕ που έκανε λόγο για ισραηλινά πυρά. Μάλιστα αρχικά το Τελ Αβίβ ισχυριζόταν ότι η Άκλεχ σκοτώθηκε από πυρά των Παλαιστινίων!

Σήμερα ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα τα «οριστικά συμπεράσματα» της έρευνάς του και παραδέχτηκε ότι ένας στρατιώτης πυροβόλησε προς την κατεύθυνση της δημοσιογράφου, επειδή «έκανε λάθος» για την ταυτότητά της: «Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η κυρία Άμπου Άκλεχ να χτυπήθηκε κατά λάθος από πυρά του ισραηλινού στρατού που στόχευαν υπόπτους», αναφέρεται στην έκθεση.

Ο στρατός δήλωσε ότι εξέτασε «χρονολογικά» τα γεγονότα, ανέλυσε την τοποθεσία, τα βίντεο και τους ήχους που καταγράφηκαν επί τόπου, προχώρησε ακόμη και σε «προσομοίωση της σκηνής» ενώ Ισραηλινοί εμπειρογνώμονες έκαναν βαλλιστική εξέταση της σφαίρας, παρουσία εκπροσώπων της Επιτροπής Συντονισμού Ασφαλείας των ΗΠΑ για το Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή.

Λόγω της «κακής κατάστασης της σφαίρας», είναι «δύσκολο» να εξακριβωθεί η προέλευσή της, πρόσθεσε ο στρατός, υποστηρίζοντας τάχα ότι δεν μπορεί να δηλώσει «ανεπιφύλακτα» τη βεβαιότητά του για το από πού προήλθε η μοιραία βολή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...