Ισραήλ: Οκτωκομματική κυβέρνηση και με τις ευλογίες του εβραϊκού λόμπι στις ΗΠΑ

Συμφωνία για οκτωκομματική κυβέρνηση με πρωθυπουργό, ως τον Αύγουστο του 2023, τον αρχηγό του ακροδεξιού κόμματος Εβραίων εποίκων «Γιαμίνα», Ναφτάλι Μπένετ και επόμενο, εκ περιτροπής, πρωθυπουργό τον αρχηγό του κεντρώου κόμματος «Γιες Ατίντ», Γιαΐρ Λαπίντ.

Η συμφωνία έχει τις ευλογίες του εβραϊκού λόμπι στις ΗΠΑ, της οργάνωσης AIPAC. Σε ανακοίνωσή της έδωσε συγχαρητήρια στους δύο πολιτικούς αρχηγούς για τη συμφωνία συγκυβέρνησης σε ένα «ευρύ και πολυμορφικό» κυβερνητικό συνασπισμό που μπορεί, όπως εκτίμησαν, να προωθήσει τα κοινά συμφέροντα και αξίες ΗΠΑ-Ισραήλ. Η ΑIPAC φαίνεται με αυτή την ανακοίνωση πως στηρίζει τη συμμετοχή του ισλαμικού συντηρητικού κόμματος «Ρά’αμ» του 47χρονου οδοντίατρου Μανσούρ Αμπάς που είναι το πρώτο κόμμα Αράβων του Ισραήλ που στηρίζει κοινοβουλευτικά μία κυβέρνηση (στην οποία συμμετέχουν και κόμματα που στηρίζουν τα συμφέροντα Εβραίων εποίκων, όπως το «Γιαμίνα», με αντάλλαγμα την ενίσχυση των δικαιωμάτων Αράβων και Βεδουίνων στην έρημο Νεγκέβ.

Το κόμμα του Αμπάς διασπάστηκε από τον βασικό αραβικό συνασπισμό, την «Ενωμένη Λίστα», πριν τις εκλογές της 23ης Μαρτίου, αφού τάχθηκε ανεπιτυχώς υπέρ της συνεργασίας με τον Νετανιάχου και άλλα δεξιά κόμματα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Αράβων. Η Ενωμένη Λίστα, που κέρδισε έξι έδρες στις εκλογές, δεν έχει σχολιάσει την απόφαση του Αμπάς.

Στο νέο κυβερνητικό σχήμα ο εντολοδόχος Γιαΐρ Λαπίντ θα έχει τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και του υπουργού Εξωτερικών ενώ στο υπουργείο Άμυνας παραμένει αμετακίνητος ο αρχηγός του «Γαλανόλευκου Μπλοκ» Μπένι Γκαντς. Ο Γκαντς βρέθηκε χτες στις ΗΠΑ για συναντήσεις με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Οστιν και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν για να ζητήσει έξτρα 1 δισ. δολάρια για την ενίσχυση του ισραηλινού αντιπυραυλικού συστήματος, «Σιδερένιος Θόλος», να ενημερωθεί για τις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, να διαπραγματευτεί την «ανοικοδόμηση» στη Γάζα κ.α.

Το ίδιο διάστημα εντείνονται οι διεργασίες εντός και εκτός της 120μελούς ισραηλινής βουλής, όπου εκεί θα κριθεί στην πράξη τις επόμενες μέρες η συμφωνία για τη νέα κυβέρνηση που θα ενεργοποιηθεί μόνον εφόσον εξασφαλίσει τουλάχιστον 61 έδρες. Τα οκτώ κόμματα που την απαρτίζουν έχουν συνολικά 62 βουλευτές. Η εύθραυστη πλειοψηφία μπορεί να ανατραπεί με την ψήφο τουλάχιστον δύο εξ αυτών, κάτι που επιχειρεί με νύχια και δόντια ο απερχόμενος υπηρεσιακός πρωθυπουργός και αρχηγός του Λικούντ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...