Ισραήλ: Ολικό lockdown για δεύτερη φορά

Ολικό lockdown για δεύτερη φορά αποφάσισε η κυβέρνηση του Ισραήλ το οποίο θα έχει διάρκεια τριών εβδομάδων λόγω του κορονοϊού. Είναι η πρώτη χώρα που προχωράει σε τόσο αυστηρά μέτρα για δεύτερη φορά σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Guardian.

Με τον φόβο για μαζικές συγκεντρώσεις ενόψει εθνικής εορτής τον επόμενο μήνα, η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει καραντίνα, η οποία τίθεται σε ισχύ την Παρασκευή και θα διαρκέσει ως τις 9 Οκτωβρίου.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανάχιου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ανέφερε ότι τα νοσοκομεία είχαν προειδοποιήσει πως το υγειονομικό σύστημα θα «λυγίσει» εάν συνεχίζουν να αυξάνονται τα κρούσματα. Ανάμεσα στα μέτρα, είναι οτι οι πολίτες δεν θα πρέπει να απομακρύνονται για πάνω από500 μέτρα από την κατοικία τους, με εξαίρεση μόνο τη σωματική άσκηση.

Σχολεία και εμπορικά κέντρα θα είναι κλειστά αλλά τα σούπερ-μάρκετ και τα φαρμακεία θα παραμείνουν ανοικτά. Ο δημόσιος τομέας θα λειτουργεί με λιγότερο προσωπικό αλλά οι μη δημόσιες υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις δεν θα υποχρεωθούν να κλείσουν εφόσον δεν δέχονται κοινό και πελάτες.

Παράλληλα παίρνονται μέτρα που στοχεύουν και τις διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις, με την απαγόρευση στους εσωτερικούς χώρους οι συγκεντρώσεις να είναι πάνω από 20 άτομα στους εξωτερικούς χώρους και 10 στους εσωτερικούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, το Ισραήλ είναι η 2η χώρα στον κόσμο που έχει καταγράψει τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού ανά κάτοικο τις δύο τελευταίες εβδομάδες μετά το Μπαχρέιν.

Το Ισραήλ είχε επιβάλει από τα μέσα Μαρτίου αυστηρή καραντίνα κατά τη διάρκεια της οποίας είχαν ακυρωθεί σχεδόν όλες οι πτήσεις προς το εξωτερικό, τα καταστήματα που δεν διαθέτουν τα βασικά προϊόντα ήταν κλειστά, οι δημόσιες συγκεντρώσεις είχαν απαγορευτεί και οι πολίτες είχαν κλειστεί στα σπίτια τους.

Ωστόσο, το ποσοστό της λοίμωξης στο Ισραήλ άρχισε να αυξάνεται, καταμετρώντας σήμερα τα 153.217 κρούσματα της Covid-19, εκ των οποίων 1.103 θάνατοι, σε έναν πληθυσμό 9 εκατομμυρίων κατοίκων.

Μέτρα, που απορρέουν από την εμπορευματοποίηση της υγείας, της αδυναμίας ο λαός του Ισραήλ να απολαμβάνει την φροντίδα υγείας, δωρεάν, με σύγχρονες παροχές, πλήρη κάλυψη όλων των δομών και υγειονομικών αναγκών. Οταν υπάρχει η καπιταλιστική ‘υγεία’, οι άνθρωποι θα κλείνονται στα σπίτια τους κάθε τρεις και λίγο, γιατί δεν θα υπάρχουν κρεβάτια στα νοσοκομεία, έρευνα και ιατροφαρμακευτική αγωγή στη βάση της κερδοφορίας των μονοπωλίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, cnn.gr

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...