Ισραήλ – Παλαιστίνη: Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ υποσχέθηκε …ανοικοδόμηση της Γάζας

Την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας, μετά τις τεράστιες καταστροφές, τους πάνω από 250 νεκρούς και τους δεκάδες χιλιάδες άστεγους μετά την τελευταία δολοφονική επίθεσης του Ισραήλ με τις «πλάτες» των ΗΠΑ, υποσχέθηκε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος ξεκίνησε από το Ισραήλ και τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη την περιοδεία του στην περιοχή, με επόμενους σταθμούς Ιορδανία και Αίγυπτο.

Στην Ιερουσαλήμ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Μπένζαμιν Νετανιάχου. Όπως είπε, πραγματοποιεί «αποστολή» στην περιοχή για να διεκπεραιώσει τέσσερις στόχους που του ανέθεσε ο Αμερικανός Πρόεδρος: Να εκφράσει την υποστήριξη των ΗΠΑ στην ασφάλεια του Ισραήλ, να ξεκινήσει συνεργασία με τις χώρες της περιοχής ώστε να επιτευχθούν περισσότερη σταθερότητα και μείωση των εντάσεων σε Δυτική Οχθη και Ιερουσαλήμ, να υποστηρίξει την επείγουσα χορήγηση βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας με σκοπό την ανοικοδόμηση, δίχως να επωφεληθεί η ισλαμική «Χαμάς», και να συνεχίσει τις προσπάθειες οικοδόμησης σχέσεων με τον παλαιστινιακό λαό και την Παλαιστινιακή Αρχή.

Διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την «ολόπλευρη ενίσχυση» των σχέσεων με το Ισραήλ και πως οι διαπραγματεύσεις με το Ιράν στη Βιέννη σε σχέση με το πυρηνικό του πρόγραμμα θα συνεχιστούν παράλληλα με την αντιμετώπιση των «αποσταθεροποιητικών προσπαθειών του Ιράν στην ευρύτερη περιφέρεια».

Ο Μπ. Νετανιάχου από την πλευρά του απαίτησε από την Παλαιστινιακή Αρχή να αναγνωρίσει το Ισραήλ σαν «εβραϊκό κράτος», ενώ επέμεινε ιδιαίτερα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αμερικανών και Ιρανών στη Βιέννη, εκφράζοντας την ελπίδα οι ΗΠΑ να μην επιστρέψουν στην ίδια συμφωνία που είχαν υπογράψει το 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Στη Ραμάλα ο Αντ. Μπλίνκεν συνάντησε τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούτ Αμπάς, ο οποίος νωρίτερα είχε συναντηθεί με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι.

Υποσχέθηκε στον Αμπάς την επαναλειτουργία του αμερικανικού προξενείου στην Ιερουσαλήμ χωρίς να την προσδιορίσει χρονικά, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ θέλουν να αναβαθμίσουν τις σχέσεις με την Παλαιστινιακή Αρχή. Ανέφερε έκτακτη χρηματοδότηση 75 εκατομμυρίων δολαρίων προς τους Παλαιστίνιους, πέρα από τα 5,5 εκατομμύρια που είπε πως θα δοθούν για την ανοικοδόμηση της Γάζας και άλλα 32 εκατομμύρια δολάρια για «ανθρωπιστικές ανάγκες».

Εθεσε επίσης κάποιους όρους – προϋποθέσεις για μελλοντική διαπραγμάτευση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, αναφέροντας πως οι ΗΠΑ αντιτίθενται σε μονομερείς ενέργειες που μπορεί να υπονομεύσουν τις προοπτικές για δίκαιη, βιώσιμη ειρήνη. Χωρίς βέβαια να πει κουβέντα για το βασικό, δηλαδή τη συνεχιζόμενη ισραηλινή κατοχή, στις «μονομερείς ενέργειες» συμπεριέλαβε: Δραστηριότητες εβραϊκών εποικισμών, κατεδαφίσεις σπιτιών, προσάρτηση εδαφών, παρακίνηση – προτροπή σε βία, ή αποζημίωση ατόμων που συμμετέχουν σε τρομοκρατικές ενέργειες.

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μ. Αμπάς, είδε υποστήριξη της Ουάσιγκτον προς το κράτος της Παλαιστίνης, για την οποία ευχαρίστησε τον Α. Μπλίνκεν και εξέφρασε την ελπίδα πως το μέλλον «θα είναι γεμάτο από διπλωματικές δραστηριότητες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και του Κουαρτέτου» (το απαρτίζουν ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία, ΟΗΕ).

Σε δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις ο Αντ. Μπλίκεν επενέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ στη λύση «των δύο κρατών», ένα ισραηλινό και ένα παλαιστινιακό, και κάλεσε τις δύο πλευρές να δημιουργήσουν ένα «καλύτερο περιβάλλον» προκειμένου να επιτευχθεί αυτό.

«Στο τέλος, είναι δυνατόν να επαναληφθούν οι προσπάθειες για την επίτευξη μιας λύσης δύο κρατών, την οποία εξακολουθούμε να βλέπουμε ως τον μοναδικό τρόπο για να διασφαλιστεί το μέλλον του Ισραήλ ως εβραϊκού και δημοκρατικού κράτους και φυσικά να δώσουμε στους Παλαιστίνιους το κράτος το οποίο δικαιούνται», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Ιερουσαλήμ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...