Ισραήλ – Παλαιστίνιοι: Αντιδράσεις για στρατιωτικό εξοπλισμό προς την Παλαιστινιακή Αρχή

Πράσινο φως στην αποστολή τεθωρακισμένων οχημάτων και όπλων από τις ΗΠΑ με αποδέκτη τις δυνάμεις ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής φαίνεται πως έδωσε η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου προκαλώντας τις αντιδράσεις ακροδεξιών υπουργών της κυβέρνησής του.

Σύμφωνα με πληροφορίες της παλαιστινιακής εφημερίδας Αλ Κουντς, η αποστολή τεθωρακισμένων και όπλων εγκρίθηκε από το Ισραήλ και διευκολύνεται από την Ιορδανία προκειμένου να χρησιμοποιηθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής σε περιοχές της κατεχόμενης Δυτικής όχθης στις οποίες καταγράφονται συχνά συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό.

Την πληροφορία αναμετάδωσε το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των ακροδεξιών υπουργών Εσωτερικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και Οικονομικών Μπετσαλέλ Σμότριτς που υποστήριξαν πως είχαν άγνοια για τη συμφωνία. Κατηγόρησαν τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου πως συνωμοτεί πίσω από την πλάτη τους προκειμένου να στήσει τη βάση για μία εναλλακτική συγκυβέρνηση με το κόμμα Εθνικής Ενότητα του πρώην υπουργού Αμυνας, Μπένι Γκαντς. Ο Μπεν Γκβιρ μάλιστα απευθυνόμενος στον Νετανιάχου προειδοποιήσει πως θα υπάρξουν «συνέπειες» σε περίπτωση που επαληθευτούν οι πληροφορίες για τη μεταφορά αμερικανικού εξοπλισμού προς την Παλαιστινιακή Αρχή καταλήγοντας: «Εάν η πρόθεσή σου είναι να φτιάξεις μία κυβέρνηση για μία συμφωνία Οσλο νούμερο 2 τότε ενημέρωσε τους υπουργούς σου και το λαό ώστε να μπορούμε να δράσουμε ανάλογα».

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ στη συνέχεια διέψευσε πως υπάρχει συμφωνία για τη μεταφορά τεθωρακισμένων στρατιωτικών οχημάτων και οπλισμού από τις ΗΠΑ προς την Παλαιστινιακή Αρχή με τη συναίνεση του Ισραήλ.

Ας σημειωθεί ότι στην αρχή της βδομάδας ο Ισραηλινός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζάτσι Χάνεκγμπι επιβεβαίωσε δημοσίως πως εδώ και οκτώ μήνες συναντά Παλαιστίνιους αξιωματούχους στην Άκαμπα της Ιορδανίας και στο Σαρμ ελ Σέικχ της Αιγύπτου στο πλαίσιο παζαριού για μία πιθανή νέα συμφωνία του Αβραάμ με τη Σαουδική Αραβία με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ εν γνώση (μέχρι ενός βαθμού) της Παλαιστινιακής Αρχής.

Δείτε ακόμα...