Ισραήλ – Παλαιστίνιοι: Δολοφονία 25χρονου Παλαιστίνιου στο φόντο νέων διαδηλώσεων στο Ισραήλ

Η κλιμάκωση της βίας των ισραηλινών κατοχικών αρχών στη Δυτική Όχθη παραμένει το κύριο χαρακτηριστικό της εμπρηστικής πολιτικής του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και των ακροδεξιών κυβερνητικών του εταίρων, και κατά την έναρξη της νηστείας του Ραμαζανιού στο φόντο των σφοδρών ενδοαστικών αντιθέσεων που προκαλεί στο Ισραήλ το πολύκροτο νομοσχέδιο για τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις.

Σήμερα το πρωί, νέα επίθεση του ισραηλινού στρατού σε χωριό της Τουλκαρέμ στη Δυτική Όχθη είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία ενός Παλαιστίνιου μόλις 25 ετών.

Η επίθεση Ισραηλινών στρατιωτών ξεκίνησε νωρίς το πρωί με πολιορκία στο σπίτι του νεαρού στο χωριό Ισμπάτ Σούφα. Μετά από ώρα,τον τραυμάτισαν θανάσιμα γαζώνοντάς τον με δεκάδες σφαίρες. Το θύμα λεγόταν Αμίρ Ιμάρ Αμπού Χαντιτζέχ και ήταν μέλος της νέας ένοπλης αντιστασιακής οργάνωσης, «Ταξιαρχία της Τουλκαρέμ» και ως την ώρα της δολοφονίας του, ήταν ο 87ος Παλαιστίνιος που έπεσε θύμα της βίας των ισραηλινών κατοχικών αρχών από την αρχή του 2023 και ο πρώτος νεκρός από την έναρξη του Ραμαζανιού.

Νωρίτερα, ο Χαλντούν αλ Μουμπάρακ στενός σύμβουλος του Εμιρατινού Προέδρου Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ Ναχγιάν στάλθηκε επειγόντως στο Ισραήλ, (πριν την έναρξη του Ραμαζανιού το πρωί της Πέμπτης) προειδοποιώντας τον Πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Ισάακ Χέρτζογκ για τις συνέπειες της κλιμάκωσης της τρομοκρατίας και της βίας σε βάρος των Παλαιστινίων της Δυτικής Οχθης από εποίκους και στρατό.

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Χαλντούν αλ Μουμπάρακ τους επισήμανε πως η σημερινή άσχημη κατάσταση στα κατεχόμενα εδάφη αντιβαίνει το πνεύμα της συμφωνίας του Αβραάμ που υπέγραψαν το 2020 Ισραήλ και ΗΑΕ. Ζήτησε αποκλιμάκωση της έντασης και της βίας στη διάρκεια του Ραμαζανιού προειδοποιώντας πως σε αντίθετη περίπτωση η κατάσταση θα έχει συνέπειες στη συμφωνία που υπέγραψαν τον Σεπτέμβρη του 2020 συρρικνώνοντας τις πιθανότητες για βελτίωση των διμερών σχέσεων, ή και των σχέσεων του Ισραήλ με άλλες αραβικές χώρες. Τους προειδοποίησε ακόμη πως μία όξυνση της βίας μέσα στο Ραμαζάνι θα υπονομεύσει και τις εμιρατινές επενδύσεις στο Ισραήλ…

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τις μεταρρυθμίσεις του δικαστικού συστήματος από την κυβέρνηση, αποκλείοντας δρόμους σε όλη τη χώρα. Χιλιάδες άνθρωποι κρατώντας σημαίες και πανό διαδήλωσαν σε οδική αρτηρία στο Τελ Αβίβ σταματώντας την κυκλοφορία στο μέσο της εργάσιμης ημέρας.

Περίπου 500.000 άτομα διαδήλωσαν σε κεντρικούς δρόμους της Ιερουσαλήμ, της Χάιφα, του Τελ Αβίβ και άλλων πόλεων κατά του νομοσχεδίου δικαστικών μεταρρυθμίσεων ενώ εκατοντάδες άλλοι έφεδροι αρνήθηκαν να παρουσιαστούν ή να υπακούσουν σε εντολές εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την έντονη δυσαρέσκειά τους για ένα νομοθέτημα που κατά πολλούς μεταβάλλει ντε φάκτο το πολίτευμα. Ούτε σε αυτές τις διαδηλώσεις αποφεύχθηκαν τα επεισόδια και οι προσαγωγές πολλών δεκάδων ατόμων.

Δείτε ακόμα...