Ισραήλ – Παλαιστίνιοι: Νέα εκτέλεση Παλαιστίνιου νεαρού στο φόντο ενδοαστικής κόντρας

Συλλήψεις Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη από τον Ισραηλινό Στρατό
Φώτο Αρχείου / Συλλήψεις Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη από τον Ισραηλινό Στρατό / Πηγή: WAFA

Την τριήμερη πολιορκία της Ιεριχούς σταμάτησε σήμερα ο ισραηλινός στρατός, σκοτώνοντας χτές βράδυ τον 22χρονο Παλαιστίνιο Μαχμούντ Τζαμάλ Χασάν Χαμντάν στη διάρκεια επιδρομής στον προσφυγικό καταυλισμό της περιοχής, Ακαμπέτ Τζάμπερ, θεωρώντας τον υπεύθυνο για τη δολοφονία του 27χρονου Ισραηλινού αμερικανικής υπηκοότητας, Ιλάν Γκανέλες.

Στην Ιεριχώ πραγματοποιήθηκε σήμερα γενική απεργία. Νέκρωσαν επιχειρήσεις, καταστήματα σχολεία και πανεπιστήμια σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του 22χρονου Παλαιστίνιου μερικές ώρες αφότου εκατοντάδες Εβραίοι έποικοι επιδόθηκαν σε πογκρόμ σφοδρών επιθέσεων σε βάρος Παλαιστινίων του χωριού Χουάρα και άλλων παρακείμενων περιοχών νοτίως της Ναμπλούς σκοτώνοντας έναν 37χρονο, τραυματίζοντας πάνω από 380 άλλους, καίγοντας παράλληλα δεκάδες σπίτια και αυτοκίνητα.

Το ίδιο διάστημα στο Ισραήλ κλιμακώνονται οι διαδηλώσεις αλλά και οι σφοδρές ενδοαστικές κόντρες ανάμεσα στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και κόμματα της αντιπολίτευσης που διαφωνούν (μεταξύ άλλων) στο νομοσχέδιο δικαστικών μεταρρυθμίσεων.

Μετά τις σοβαρές συγκρούσεις χιλιάδων διαδηλωτών με αστυνομικούς στο κέντρο του Τελ Αβίβ το μεσημέρι της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε ξανά τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης ότι ενθαρρύνουν την «αναρχία». Τους παρομοίασε με τους τραμπούκους εποίκους και τις πρόσφατες, εγκληματικές επιθέσεις τους στο χωριό Χουουάρα, και για έναν επιπλέον προσωπικό λόγο: Το βράδυ της Τετάρτης η σύζυγός του Σάρα «εγκλωβίστηκε» σε πολυτελές κομμωτήριο του Τελ Αβίβ επειδή πολιορκήθηκε από εκατοντάδες διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την πολιτική του συζύγου της. Τελικά, χρειάστηκε να επέμβει η προσωπική φρουρά ασφαλείας του πρωθυπουργού για να την βγάλει από το κομμωτήριο και να την οδηγήσει στην πρωθυπουργική λιμουζίνα.

Δείτε ακόμα...